Excesul de suc din fructe dubleaza riscul aparitiei obezitatii la cei mici


Este incontestabila valoarea nutritionala pe care fructele o adauga alimentatiei copilasului tau, iar toate recomandarile privind dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase includ fructele. Nu de multe ori sucurile sunt privite ca o alternativa echivalenta, ceea ce nu este intru totul adevarat. [...]


Este incontestabila valoarea nutritionala pe care fructele o adauga alimentatiei copilasului tau, iar toate recomandarile privind dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase includ fructele. Nu de multe ori sucurile sunt privite ca o alternativa echivalenta, ceea ce nu este intru totul adevarat.

Academia Americana de Pediatrie avertizeaza asupra riscurilor la care este expus un copil in cazul in care bea constant o cantitate prea mare de suc de fructe si formuleaza recomandari privind consumul acestuia:

Sucul de fructe trebuie sa fie:
- 100% natural
- din fructe pasteurizate

Riscurile care insotesc consumul excesiv de suc din fructe sunt cauzate de zahar. Acesta poate provoca:

- obezitate: in cantitati mari umple stomacelul celui mic si ii confera senzatia de satietate. In acest fel copilasul tau se va simti satul si va refuza alte alimente esentiale in procesul de crestere. Faptul ca zaharurile concentrate din sucul de fructe furnizeaza un plus caloric a motivat rezultatele unui studiu realizat de Deakin University din statul australian Victoria. Concluziile releva faptul ca excesul de suc de fructe dubleaza riscul aparitiei obezitatii.

- carii: este bine sa iti inveti puiul sa bea din canita, nu din biberon. De regula primii dintisori apar intre 6 si 8 luni. Daca este prelungit, contactul zaharurilor cu smaltul devine agresiv si favorizeaza aparitia cariilor.

- probleme gastro-intestinale: durere, acumulare de gaze, diaree.

Cat suc din fructe ar trebui sa bea copilasul tau?

- sub 6 luni: nu este recomandat, desi unii medici il recomanda in cantitati mici in cazul constipatiilor. Altfel, nu exista inca dovezi ca ar aduce un beneficiu nutritional deosebit.

- 6-12 luni: sucul este introdus in alimentatia celui mic odata cu diversificarea, in cantitati de 100-170 grame/zi.

- 1-6 ani: cantitatea poate ramane aceeasi: 100-170 grame/zi.

- copii mai mari de 6 ani: 230-340 grame/ zi.

De ce este mult mai sanatos sa-i oferi puiului tau fructe intregi?

- pulpa fructului intreg aduce un aport de fibre necesare in reglarea digestiei, motilitatii intestinale, precum si a absorbtiei zaharurilor naturale.

- se evita riscul aparitiei cariilor, a obezitatii si a senzatiei false de satietate.

Cand se recomanda sucul de fructe?

- unii pediatri il considera ca remediu al constipatiei, mai ales pentru cei mici. Sub varsta de 6 luni insa, cantitatea trebuie sa fie foarte mica

- daca micutul tau refuza sa manance fructe: un pahar de suc de aproximativ 170 de grame tinde sa echivaleze cu o portie de fructe

- daca nu bea lapte sau este alergic: sucul reprezinta o alternativa cu conditia ca, in cazul in care sucul nu este imbogatit cu calciu, cel mic sa suplineasca aceasta lipsa din alte surse alimentare

Cand NU se recomanda sucul de fructe?

- cand ai un copil cu tendinta spre supraponderabilitate.

- cand micutul tau este pretentios in privinta mancarii: band suc si aparent saturandu-se ii este mult mai usor sa refuze alimente de care organismul lui are nevoie.

- daca are o dentitie deja afectata de carii.

- in situatia in care exista situatii speciale: diaree, dureri abdominale, balonare.

Incurajeaza-l si pe cel mic sa manance fructe. Pastreaza mereu in casa, daca este posibil, intr-un loc la care cel mic are acces un cos cu fructe pentru a-l obisnui cu prezenta si consumul acestora. Fii foarte atenta la cantitatea de suc si la momentul din zi cand consuma mixul de fructe.

related posts

Modifică setările cookies