De ce este periculoasa fructoza din fructe si sucuri?
Fructoza iti pacaleste corpul si iti deregleaza sistemul de controlare a apetitului. Nu-ti stimuleaza insulina, iar ca efect nu mai ai senzatia de satietate, asa ca mananci mai mult. Este transformata direct in grasime si favorizeaza acumularea de kilograme si, mai ales, depunerea lor in zona abdomenului.
Creste presiunea arteriala si nivelul zaharului din sange. In timp, duce la rezistanta la insulina – problema care favorizeaza aparitia diabetului de tip 2, a bolilor de inima si a mai multor forme de cancer.
Fructoza este mai periculoasa decat zaharul, mai ai ales cand este consumata intr-o forma lichida (sucuri, siropuri de fructe), efectele sale asupra metabolismului pot fi devastatoare.
Ce fructe sunt mai sigure?
In primul rand, trebuie sa-ti reduci consumul de fructoza la 25 de grame pe zi, maximum. Primul pas este sa bei apa in loc de sucuri si sa optezi pentru cele mai sigure fructe: lamai, afine, prune, caise, zmeura, mure, clementine, ananas si grepfruit.
Ce sa consumi cu moderatie?
Mere, curmale, smochine, stafide, struguri, mango si pere.