Conceperea unui copil depinde in egala masura de ambii parteneri. Dezvoltarea educatiei medicale a determinat ca teoria ce viza doar femeia in esecul de a avea copii sa fie catalogata ca depasita.
In ultimii zeci de ani, prin schimbarea obiceiurilor alimentare, fertilitatea masculina a scazut dramatic. Astazi, din cinci barbati cu varste intre 18 si 25 de ani, la cel putin unul apare un nivel scazut al fertilitatii spermei. Ca o consecinta a scaderii fertilitatii cuplurilor, interesul pentru fertilizarea in vitro a crescut.
Care sunt factorii ce influenteaza fertilitatea masculina?
1. Varsta
Spre deosebire de infertilitatea femeilor, unde s-a dovedit ca varsta are un rol important, la barbati inca se mai studiaza relatia dintre varsta si infertilitate. Studiile au aratat ca dupa varsta de 40 de ani, calitatea spermei scade.
2. Stilul de viata
- reducerea temporara a numarului si calitatii spermatozoizilor
- stresul, problemele sexuale (impotenta, ejaculare precoce) sau psihologice (de cuplu)
- supraincalzirea testiculara: expunerea in medii incalzite, precum bai fierbinti, saune, cresterea temperaturii corporale
- abuzul de substante (cocaina, marihuana) determina o scadere cu 50% a calitatii si cantitatii de sperma
- fumatul reduce motilitatea spermatozoizilor
- obezitatea: cresterea indicelui ponderal este un factor de risc pentru barbati, indiferent de varsta
- ciclismul practicat ca pe o durata mare de timp determina presiune pe vasele sanguine si nervii implicati in erectie, precum si leziuni la nivelul scrotului
3. Boli
- rinichi polichistic, fibroza chistica, hipospadias, hipogonadism
- varicocelul: este o afectiune a venelor din canalul seminal ce apare de regula pana la varsta de 35 de ani si afecteaza unul din 5 barbati. 25-40% dintre barbatii infertili au aceasta boala.
- oreion: dupa pubertate, aceasta boala poate afecta testiculele in 25% din cazuri
- cu transmitere sexuala: infectiile cu Mycoplasma, Chalmidia trachomatis afecteaza mobilitatea spermatozoizilor
4. Mediul inconjurator: societatea contemporana, aflata in continua dezvoltare supune organismul unui bombardament continuu prin diverse toxine, substante chimice, pesticide, metale grele, radiatii.
In majoritatea cazurilor, fertilitatea este redobandita daca sunt tratate la timp cauzele care au produs-o. De aceea, in cazul in care copilasul dorit se lasa asteptat, ambii parteneri trebuie sa se implice si sa acorde importanta controalelor de specialitate. Sunt cazuri in care, pornind de la pareri preconcepute, partenera este cea care trece prin multe investigatii in ideea de a se gasi cauza infertilitatii.
Nu de putine ori partenerul este cel care are probleme. Un cuplu ce isi doreste un copil trebuie sa treaca si peste ideile invechite si peste orgolii si sa se pregateasca, impreuna, pentru a deveni parinti.