Febra la copii: cauze si tratamente


Febra nu este o boala, ci un simptom al altor boli si un semn ca organismul se lupta cu o infectie. Febra face parte din mecanismul natural de aparare al organismului si este un indicator ca imunitatea functioneaza la capacitate [...]


Febra nu este o boala, ci un simptom al altor boli si un semn ca organismul se lupta cu o infectie. Febra face parte din mecanismul natural de aparare al organismului si este un indicator ca imunitatea functioneaza la capacitate maxima.

E important ca parintii sa stie ca febra e un motiv de ingrijorare la nou-nascuti, dar nu e neaparat un lucru rau daca apare la copii mai mari de 3 luni.

Cum iti dai seama daca bebe are febra

Pune-ti buzele sau palma pe fruntea copilului. Daca ti se pare ca e mai cald decat in mod obisnuit, atunci e posibil sa aiba febra si e indicat sa ii iei temperatura cu un termometru.

Cei mai multi medici sunt de acord ca temperatura normala la copii este intre 36 si 38 de grade. Daca temperatura masurata rectal arata mai mult de 38 de grade, atunci este cu siguranta vorba de febra. Chemati doctorul de urgenta daca bebelusul e mai mic de 3 luni.

Cum sa masori temperatura copilului

Avand in vedere ca termometrele orale nu sunt recomandate pana dupa varsta de 4 ani, cele pentru ureche nu sunt indicate pentru nou-nascuti sau copii mai mici de 2 ani, iar termometrele tip banda pentru frunte nu sunt aproape deloc fiabile, cele mai bune instrumente pentru masurarea temperaturii sunt termometrul digital si cel de sticla, cu mercur.

Mai departe, sunt doua metode de a lua in mod corect temperatura: rectal sau axial. Cea mai fidela si precisa masuratoare este cea rectala, dar metoda nu e pe placul tuturor copiilor sau parintilor.

Valorile normale pentru temperatura masurata rectal sunt cuprinse intre 36.6 grade C si 38 de grade, iar cele ale temperaturii luate sub brat sunt intre 36.7 grade si 37.5 grade. Daca copilul are febra, noteaza-ti valorile intr-un carnetel la interval de 4-6 ore (dupa caz), ca sa nu le uiti si sa i le poti trasmite medicului la nevoie.

Ce este febra: cauze si tratament

Copiii si bebelusii fac destul de des febra, fie de la raceala, rosu in gat, eruptia dintisorilor, infectii ale urechii, fie ca reactie la vaccinuri, sau din alte motive.

Daca febra e prea mare, atunci e posibil si probabil ca micutul sa fie apatic sau iritabil, dar exista si o parte buna (de fapt, chiar doua!): febra e semn ca sistemul imunitar al copilului functioneaza foarte bine, pentru ca acesta este raspunsul corect al organismului atunci cand e agresat de o infectie sau inflamatie si, daca asta va poate consola vreun pic, puteti fi siguri ca nici bacteriile sau virusii nu se vor simti mai bine decat copilul care are febra.

O greseala pe care parintii o fac frecvent este ca se grabesc sa combata febra copilului, chiar daca nu e febra mare si chiar daca copilul nici macar nu da semne de disconfort. Un parinte care combate febra imediat ce o observa la copil e  ca un pompier opreste alarma de incendiu, in loc sa incerce sa opreasca focul. Medicamentele reduc febra, dar scad si productia de anticorpi si, astfel, prelungesc durata de vindecare a infectiei care cauzeaza febra.

De multe ori, febra poate trece fara niciun tratament special. De aceea, cei mai multi doctori nu recomanda niciun medicament pentru combaterea febrei mai mici de 38.5 grade la copiii de peste 6 luni. De altfel, scopul prescrierii inflamatoarelor este de a-i ajuta pe copii sa se simta mai bine, dar nu neaparat sa le scada febra.

Nu uitati ca medicamentele pot avea si efecte secundare si trebuie folosite numai atunci cand e nevoie de ele, la recomandarea medicului.

De obicei, febra e asociata cu boli comune precum raceala, rosu in gat, infectii ale urechii, dar uneori se poate intampla sa anunte o boala mai serioasa – o infectie urinara sau meningita. Daca medicul descopera ca febra e provocata de o infectie bacteriana, atunci se recomanda antibiotice. Febra de peste 41.5 grade este foarte rar intalnita, iar astfel de cazuri trebuie tratate de urgenta.

Febra, periculoasa sau benefica?

Febra nu e o amenintare pentru sanatatea copilului – pana in 39 de grade Celsius nu ridica probleme, dar de la acea valoare, exista riscul de convulsii care pot afecta creierul.

Copiii mai mici de 3 luni e posibil sa nu prezinte semne clare de infectie decat foarte sau prea tarziu, asa ca ei ar trebui sa fie vazuti intotdeauna de un medic daca au febra. Daca bebelusul tau are temperatura masurata rectal mai mare de 38 de grade sau mai mare de 37.3 masurata axial, atunci ar trebui sa suni imediat doctorul.

Cand sa suni doctorul

- Daca copilul are febra peste 39 grade, indiferent de varsta copilului

- Daca febra dureaza mai mult de 2 zile

- Daca febra e insotita de un plans neobisnuit, de diaree, voma, gat intepenit, iritatii pe piele, respiratie ingreunata, convulsii, buze vinetii, pierderea apetitului, nu poate inghiti mancarea, daca copilul se trage de urechi, copilul are ochi “de gheata”

Cum poti ajuta un copil cu febra

- Ai grija sa fie imbracat lejer si nu prea gros

- Aeriseste bine camera

- Asigura-te ca e hidratat corespunzator si ofera-i lichide (apa, ceai, limonada, fresh de portocale)

- Fa-i baie cu apa calduta

- Sosetele cu otet sunt o solutie controversata. Pe de o parte, unii medici sustin ca sosetele imbibate cu alcool sau otet pot produce arsuri, iritatii sau chiar intoxicatii, de cealalata parte sunt mamicile care au testat cu succes aceasta metoda si, pentru un plus de siguranta, recomanda ca otetul sa fie injumatatit cu apa inainte de a inmuia sosetele in amestec

Important: Acest articol a fost conceput cu scop informativ si nu inlocuieste consultatia medicala. Daca cel mic se simte rau, mergi de urgenta cu el la doctor!

related posts

Modifică setările cookies