Cum sa iti feresti bebelusul de sufocare


Caile aeriene ale copilasului tau pot fi blocate foarte usor, pentru ca abilitatile de a mesteca si a inghiti, precum si reflexul de tuse sunt inca nedezvoltate. Chiar daca sufocarea reprezinta un procent deosebit de mic (1%) din cauzele de [...]


Caile aeriene ale copilasului tau pot fi blocate foarte usor, pentru ca abilitatile de a mesteca si a inghiti, precum si reflexul de tuse sunt inca nedezvoltate.

Chiar daca sufocarea reprezinta un procent deosebit de mic (1%) din cauzele de mortalitate infantila, asfixia reprezinta cel mai frecvent accident la bebelusii sub un an.

Unii copii prezinta o vulnerabilitate crescuta cauzata de anumite afectiuni precum: tulburari de inghitire, boli neuromusculare, intarzieri de dezvoltare. Riscul de sufocare poate fi prevenit cu conditia de a recunoaste la timp toate situatiile in care micutul tau poate fi expus.

Care sunt cele mai intalnite cauze de sufocare?

1. Ingestie si inhalare

In general, incearca sa fii atenta cu tot ceea ce este mic si se afla la indemana copilasului tau. Cea mai periculoasa forma a obiectelor sau alimentelor este cea rotunda pentru ca aceasta favorizeaza inhalarea si blocarea traheei.
- alimente: bucati de mancare, floricele de porumb, guma de mestecat, bomboane etc
- diverse obiecte mici: parti din jucarii, bile, monede, nasturi, piese de puzzle etc

2. Presiune mecanica (strangulare)

- prinderea capului intre zabrelele patuturilor
- pernele care pot acoperi fata bebelusului
- diverse cordoane, panglici, sireturi lasate la indemana si pe care le poate infasura in jurul gatului

Statisticile Centrului de Control si Preventie a Bolilor (CDC) din Statele Unite au aratat ca:

- pe parcursul unui an, din totalul cazurilor de sufocare 18.000 au fost inregistrate la copii
- copiii mai mici de 4 ani sunt cei mai expusi pericolului de deces prin strangulare
- cazurile de sufocare reprezinta aproximativ 44% dintre accidentele produse de jucarii

Cum poti feri bebelusul de accidente ?

Alimentatie:
- introducerea alimentelor solide (diversificarea) se face dupa varsta de 4 luni pentru ca micutul tau sa fie capabil sa inghita si sa mestece
- fereste-te de alimentele mici, rotunde (struguri, floricele de porumb, seminte, bomboane), dure (morcovi cruzi, nuci), lipicioase (guma de mestecat, bezele, stafide)
- nu il lasa sa se joace sau sa-i fie distrasa atentia atunci cand mananca, iar cand va creste un pic mai marisor invata-l sa nu vorbeasca cu gurita plina

Jucarii:
- alege jucariile potrivite varstei sale in functie de recomandarile care se afla si pe ambalajele acestora
- nu il lasa in apropierea jucariilor destinate unui copil mai mare. Daca are un fratior mai mare, locul de joaca al acestuia nu trebuie sa fie accesibil bebelusului.

Mediul inconjurator:
- evita sa il culci in patut cu zabrele. Daca din diverse motive folosesti un astfel de model, cumpara-i aparatoare care invelesc laturile patului in asa fel incat sa nu existe riscul sa isi blocheze capul intre acestea.
- fereste-l de obiectele casnice mici : nasturi, monede, lanturi, ace, baterii, capace, dopuri etc

Cum procedezi daca s-a inecat?

- daca obstacolul este vizibil, introdu degetul indoit sub forma de carlig pe partea laterala a obrazului si incearca sa il tragi afara
- daca nu este vizibil, culca copilul cu fata in jos, pe antebratul tau stang si sustine-i capul cu mana astfel incat capul sa fie mai jos decat toracele. Cu mana dreapta aplica-i patru lovituri usoare intre omoplati. Aceasta este manevra Heimlich. Daca nu reusesti, suna imediat la urgenta.

Pentru ca in acele momente este foarte important sa iti pastrezi calmul, informeaza-te din timp asupra metodelor de acordare a primului ajutor in caz de sufocari.

related posts

Modifică setările cookies