Fertilizarea in vitro, drum deschis catre statutul de mamica


Dintre tehnicile de reproducere asistata, fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficienta, cu o rata de succes de aproximativ 37% la femeile pana in 36 de ani. In majoritatea cazurilor, aceasta tehnica se repeta in medie de pana la trei ori.


Cand este IVF o optiune buna pentru tine?

- ambele trompe uterine sunt blocate

- endometrioza (dezvoltarea unor celule similare celor din uter inafara acestuia)

- tulburari ale ovulatiei sau ale mucusului cervical

- anomalii ale formei uterului sau fibrom

- infertilitatea de cauza necunoscuta

- cand alte metode de a ramane insarcinata au esuat

- cand partenerul tau sufera de infertilitate

Care sunt etapele FIV?

1. Inhibarea hormonala: vei primi un tratament hormonal care va inhiba ovulatia. Aceasta etapa dureaza doua saptamani. In acest mod se evita ovulatia precoce.

2. Stimularea ovariana: la sfarsitul unei saptamani in care vei primi zilnic injectii ce stimuleaza ovarul va incepe o perioada de monitorizare. Medicul tau va urmari cu ajutorul ecografiei si al analizelor de sange atat numarul si marimea foliculilor ovarieni, cat si nivelul hormonilor.

3. Declansarea ovulatiei: in momentul in care foliculii au atins dezvoltarea optima ti se va administra hCG (gonadotropina corionica umana) si va incepe eliminarea ovulelor

4. Recoltarea si fertilizarea: dupa 36 de ore ovocitele vor fi recoltate. Aceasta operatiune dureaza in medie 10-20 de minute. Ovocitele sunt puse in contact cu sperma recoltata si selectata. Dupa 18 ore medicul va constata daca fecundarea a avut loc.

5. Transferul embrionilor: 2-4 embrioni viabili sunt introdusi pe cale vaginala in uter. Operatiunea nu este dureroasa si nu dureaza mai mult de 60 de minute.

Testul de sarcina se recomanda a fi facut dupa doua saptamani de la procedura IVF.

Ce neplaceri si riscuri implica FIV?

a. in etapa inhibarii hormonale vei avea simptome similare cu cele din menopauza: bufeuri, instabilitate emotionala, dureri de cap.

b. in etapa stimularii ovariane exista riscul dezvoltarii sindromului de hiperstimulare ovariana (5-10% din cazuri) ce necesita tratament imediat.

Atentie! Daca te doare stomacul, respiri greu, iti este greata si urinezi rar, anunta imediat medicul!

c. in etapa transferului pot aparea discrete crampe. Informeaza-ti medicul daca apar sangerari.

Atentie! Exista riscul de aparitie al sarcinii ectopice care se manifesta prin dureri mari la nivelul abdomenului, sangerari, greata, voma, ameteli si lesin. Trebuie sa mergi de urgenta la medic.

d. 5% din femeile ce urmeaza aceasta procedura pot avea sarcina multipla.

Se fac numeroase cercetari care urmaresc cresterea ratei de succes a fertilizarii in vitro. Acestea vizeaza o selectie mai riguroasa a:

- spermatozoizilor ce vor ajunge in contact cu ovulele recoltate prin studierea ADN-ului din spermatozoizi, utilizarea tehnologiilor ce maresc imaginea spermatozoizilor de aproximativ 7300 de ori

- embrionilor ce vor fi implantati in uter: se studiaza nivelul de glucoza din solutia in care acestia sunt tinuti in laborator. Specialistii sunt de parere ca un embrion este cu atat mai sanatos cu cat va asimila mai multa glucoza.

related posts

Modifică setările cookies