E puiul tau pregatit pentru finger foods, adica pentru alimente pe care le poate apuca si manca singur? Abilitatea de a prinde obiecte mici si feluri de mancare cu degetul mare si aratator apare in jurul varstei de 9 luni si reprezinta un adevarat eveniment in familie: bebe poate, in sfarsit, sa se hraneasca fara ajutor!
Pregateste-te de putina dezordine insa, pentru ca nazdravanul va face putina mizerie in jurul lui, in incercarea de a se hrani. Ceea ce trebuie sa stii este ca micutul tau nu va mesteca propriu zis alimentele, chiar daca sunt mici. Mai degraba le va inmuia si le va tine in gurita pana cand acestea se vor topi, asa ca ceea ce trebuie sa faci este sa le tai in bucatele mici, cat un bob de mazare, ca sa eviti accidentele.
Nu-i da bomboane, caramele, nuci, floricele si seminte, ci alimente moi si sanatoase. Iti spunem mai jos care sunt regulile de baza pe care trebuie sa le respecti inainte de a-i servi micutului finger foods.
1. Alege alimente moi
Testul furculitei este cea mai buna solutie prin care poti verifica daca alimentul pe care urmeaza sa-l servesti copilului are textura potrivita pentru el. Daca mancarea se sfarama usor in momentul in care infigi furculita in ea, atunci i-o poti servi nazdravanului fara nicio grija.
2. Diversifica
O varietate de arome si culori este benefica pentru micutii cu varste cuprinse intre 9 si 18 luni. Daca se va obisnui cu diversitatea, piciul tau nu va fi un copil mofturos si va manca aproape tot ce-i pui in farfurie. Incearca sa-l obisnuiesti cu mancaruri de toate felurile si evita sarea in exces, condimentele puternice si usturoiul.
3. Gateste legumele
Legumele crude vor fi mai greu de inghitit, asa ca sfatul nostru este sa le fierbi sau sa le coci. Alege morcovi, broccoli, conopida, dovlecei si mazare si incearca sa le aranjezi cat mai frumos in farfurie, pentr a-l ispiti pe micutul tau.
4. Fructele sunt cele mai bune dulciuri
Primele alimente pe care le poti servi pe post de finger foods sunt fructe ca piersicile, bananele, perele, strugurii si murele. In cazul celor din urma trebuie sa fii insa foarte atenta si sa le portionezi in bucatele mici, chiar daca sunt doar boabe.
5. Grasimi sanatoase
Avocado este un aliment sanatos, plin de grasimi benefice, care favorizeaza dezvoltarea cerebrala si il fereste pe micut de boli. Nu ezita sa-l cumperi pentru micutul tau de fiecare data cand ai ocazia.
6. Spune branza!
Asigura-te ca lactatele sunt pasteurizate inainte de a le servi puiului pe post de finger foods. Parmezanul, mozzarella si chiar branzica dulce pot fi excelente pentru copii, atata vreme cat te asiguri ca sunt pregatite corespunzator.
7. Putina carne de pui nu strica niciodata
Fiarta si portionata, carnea de pui va imbogati dieta micutului tau si il va obisnui pe acesta cu toate tipurile de alimente. Grija mare insa la pregatirea puiului! Fierbe-l la cel putin 160 de grade si taie-l in fasiute mici, astfel incat copilul sa nu se inece.
Ouale fierte pot reprezenta, de asemenea, alegeri potrivite pentru mesele in care cel mic isi poate face de cap. Cu ajutorul manutelor si degetelelor, dar si cu putina grija din partea ta, mesele cu finger foods se pot transforma in adevarate delicii.