Ce se schimba?
Elevii din Finlanda nu vor mai avea cursuri individuale de matematica, literatura, istorie sau geografie.
"Sunt scoli care predau dupa o metodologie veche din 1900. Dar nevoile noastre nu mai sunt aceleasi. Ne trebuie ceva adaptat pentru secolul 21", explica seful departamentului de educatie din Helsinki, Mrjo Kyllonen, pentru Brightside.
In locul materiilor individuale, elevii vor studia evenimente si fenomene cu ajutorul unui sistem interdisciplinar. De exemplu, cel de-al doilea razboi mondial va fi studiat din punct de vedere istoric, geografic si matematic.
Sistemul va fi introdus pentru studentii seniori, incepand cu varsta de 16 ani. Acestia vor alege un eveniment sau fenomen pe care vor sa-l studieze, in functie de preferintele si capacitatile lor. Niciun student nu va mai trebui sa invete toata materia din fizica sau chimie, intrebandu-se mereu la ce-i foloseste.
Nu vor mai sta in banci
In plus, potrivit noilor reglementari, elevii nu vor mai fi obligati sa stea in banci si sa astepte pentru a fi strigati ca sa raspunda la intrebari. Ei vor lucra in grupuri mici. Sistemul de educatie finlandez incurajeaza munca in echipa.
Peste 70% din profesorii din Helsinki au inceput deja sa fie formati in acest sens. Salariile lor vor fi marite. In Finlanda, un profesor din invatamantul primar castiga in jur de 30 de mii de euro anual.