Ghid de bune maniere. 6 sfaturi ca sa ai copii cuminti la masa


Pentru ca ai niste copii pusi mereu pe joaca mesele in oras se intampla numai la restaurantele care au locuri amenajate pentru cei mici. Ca sa nu iti faci griji si atunci cand trebuie sa mergi la restaurant, trebuie sa [...]


Pentru ca ai niste copii pusi mereu pe joaca mesele in oras se intampla numai la restaurantele care au locuri amenajate pentru cei mici. Ca sa nu iti faci griji si atunci cand trebuie sa mergi la restaurant, trebuie sa luati impreuna cateva lectii de bune maniere.

Nu e nimic mai neplacut decat sa iti vezi odrasla ca face boacane tocmai la restaurant. Ba nu-i place mancarea si incepe un razboi invizibil cu bucatele de paine aruncate peste mese, ba incepe sa alerge printre mese si pune in pericol chelnerii. De cele mai multe ori totul se lasa cu un scrasnet printre dinti si o privire mustratoare, pentru ca nu vrei sa faci scandal cu atata lume de fata.

Secretul pentru un comportament impecabil al copilului tau la restaurant sunt bunele maniere cu care trebuie sa ii obisnuiesti pe cei mici. Ludwig si Louise Elerding, autorii “You’ve Got Manners!”, o serie de carti pentru copii, au cateva sfaturi pentru educarea bunelor maniere ale celor mici.

Citeste si: Cina in familie, moment de bucurie pentru parinti si copii

1. Incepe de acasa

Pranzul se ia stand pe scaun, la masa! E prima lectie pe care poti sa le-o predai celor mici acasa. Daca mesele voastre impreuna cu toata familia vor fi lipsite de sesiunile de joaca presarate printre felurile de mancare, atunci picii se vor comporta frumos si la restaurant.

Chiar daca e greu la inceput, macar o masa pe saptamana incercati sa mancati in liniste, cu un servet asezat pe genunchi, cu furculita si nu cu mana, cu gura inchisa si fara plescaituri, vorbind pe un ton calm, fara sa sarim de la masa imediat ce am terminat mancarea din farfurie. Daca cei mici vor avea o astfel de experienta acasa, e foarte probabil sa o repete si cand iesiti in oras.

2. Alege restaurantul potrivit

Adica, acele restaurante pentru familii, cu mese mari si spatiu suficient. Poate ca mancarea nu e de cinci stele, dar macar aici sunt obisnuiti cu aparitiile celor mici si cu pretentiile lor. Se poate chiar sa fie lasati sa aleaga singuri din meniu, iar mancarea va fi servita foarte repede, astfel incat copiii sa nu aiba timp sa se plictiseasca.

3. Fii un bun exemplu!

Daca vrei sa ii convingi pe cei mici ca trebuie sa renunte la jucarii, atunci si tu trebuie sa renunti la ale tale. Mai exact, la smartphone, tableta sau orice alt gadget de care esti mereu conectat. Daca vede exemplu tau, va intelege ca nu e frumos sa stea cu nasul in ultimul joc in timp ce se afla la masa. E valabil si pentru mesele de acasa cand ar fi bine sa inchideti televizorul.

Citeste si: 7 lucruri fascinante despre obiceiurile familiilor din intreaga lume

4. Ai grija la propria exprimare!

Daca vrei ca micutii tai sa nu tipe in gura mare in restaurant, trebuie sa le fii din nou exemplu. Chiar daca mancarea pe care ai cerut-o nu e ceea ce te asteptai sa primesti nu trebuie sa tipi la chelner si nici sa il jignesti. In plus, invata-l pe copil sa spuna “te rog” si “multumesc” folosid chiar tu aceste cuvinte atunci cand comanzi ceva. O masa la restaurant poate fi si o lectie despre respect si valori pe care le-o poti preda celor mici.

5. Tine-i mereu ocupati pe cei mici

Unii copii nu sunt facuti sa stea locului si dupa cateva momente incepe goana printre mese sau pe sub mese, in jurul chelnerilor sau in cel mai fericit caz, foiala pe scaun. Ca sa ii potolesti e suficient sa ii tii atentia treaza cu jocuri, intrebari, desene. Daca e nevoie, ia cu tine cateva jucarii. E adevarat ca masa voastra va arata ca in “Toy Story”, dar macar nu risti accidente grave.

6. Cei “ sapte ani de acasa”

Inainte sa mergeti la restaurant invata-i politeturile de la masa. Se mananca intotdeauna cu gura inchisa si nu se vorbeste cu mancare in gura, scrie foodstory.ro. Explica-le ca nu se regurgiteaza de fata cu toata lumea, iar daca incidentul are loc, atunci trebuie sa spuna: “pardon”. Este la fel important sa le explici ca trebuie sa asteptati frumos ca toata lumea sa primeasca mancarea inainte sa incepti sa mancati.

related posts

Modifică setările cookies