Femeile care au avut gripa in timp ce erau insarcinate prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea un copil autist, sustin cercetatorii danezi.
Studiul a fost publicat in Statele Unite si este bazat pe raspunsurile la intrebarile puse unor mame, prin telefon. Cercetarea a vizat aproape 97.000 de copii danezi in varsta de 8-14 ani, nascuti intre 1997 si 2003, dintre care doar 1 % (976) a fost diagnosticati cu autism.
Citeste si: Afla cum tratezi raceala si gripa in timpul sarcinii
Autorii acestui studiu le-au intrebat pe mame daca au avut infectii in timpul sarcinii. S-a constatat ca incidenta autismului era de doua ori mai mare la copiii nascuti din mame care au avut gripa in timpul sarcinii. studiul cercetatorilo danezi a fost publicat in revista Pediatrics, informeaza AFP.
Riscul s-a triplat daca acele mame au avut perioade prelungite de febra – o saptamana sau mai mult – inainte de cea saptamana 32 de sarcina. De asemenea, administrarea de antibiotice in timpul sarcinii a fost si ea asociata cu o probabilitate usor mai mare de a avea un copil suferind de autism.
Totusi, autorii studiului insista asupra faptului ca nu se stie deocamdata daca un tratament antibiotic se afla la originea legaturii observate au autismul.
“Aceasta relatie intre antibiotice si autism reprezinta ceva nou care trebuie inca sa fie confirmat”, au adaugat oamenii de stiinta, potrivit Mediafax.
Tinand cont de legatura observata intre autism si gripa din timpul sarcinii, autorii studiului recomanda femeilor insarcinate sa se vaccineze contra gripei, ca masura de precautie.
Citeste si: OMS recomanda vaccinarea antigripala a gravidelor. De ce a fost luata aceasta masura
Savantii danezi au efectuat aceasta cercetare bazandu-se pe rezultatele unui studiu realizat pe soareci, care i-a facut sa afirme ca activarea sistemului imunitar matern in timpul sarcinii poate provoca deficiente in dezvolarea neuronala a fatului.