Hemangiomul, cea mai comuna tumora benigna a copilariei


Hemanginomul este o tumora benigna prezenta la nastere sau care apare in primele zile dupa nastere sub forma unei pete rosiatice sau a unei mici umflaturi cauzate de modificari ale vaselor de sange din zona respectiva. In foarte multe cazuri, [...]


Hemanginomul este o tumora benigna prezenta la nastere sau care apare in primele zile dupa nastere sub forma unei pete rosiatice sau a unei mici umflaturi cauzate de modificari ale vaselor de sange din zona respectiva. In foarte multe cazuri, tumoarea se vindeca fara tratament, lasand de regula urme discrete.

Cum evolueaza de regula un hemangiom?

Pot aparea in orice zona a corpului: pielea capului, fata, corp, membre. Unele dintre ele sunt superficiale, altele sunt dezvoltate mai mult in profunzimea pielii.

Fie ca au o culoare mai mult sau mai putin evidenta, fie ca sunt proeminente sau de abia se simt, hemangioamele au o perioada de maxima dezvoltare dupa care incep sa se estompeze. Jumatate dintre hemangioame dispar la varsta de 5 ani.

Ce te deranjeaza la un hemangiom si te determina sa apelezi la medic?

In primul rand te intriga simplul fapt ca exista. Cu siguranta vei intreba imediat medicul in momentul in care vei observa o pata rosiatica pe corpul copilasului tau. Exista cateva situatii in care interventia medicala se va impune.

Pe langa faptul ca sunt vizibile si pot deveni mai tarziu o problema estetica, unele hemangioame pot fi situate in zone delicate ingreunand vederea, auzul, mersul, vorbitul sau respiratia copilasului tau.

Hemangioamele situate in zone expuse lovirilor, frecarilor sunt in pericol de ranire si infectare. E destul de dificil sa determini un bebelus de cateva luni sa nu faca acele miscari involuntare ce ating un hemangiom proeminent. Cum nu poti sta in fiecare secunda in alerta, te vei gandi la solutii de indepartare a acestuia.

Nu toate hemangioamele sunt evidente. Exista tipuri localizate profund sau chiar la nivelul unor organe interne. Acestea pot insoti un hemangiom superficial si sunt descoperite numai prin ecografie, tomografie computerizata sau examen RMN.

Este oare un hemangiom inofensiv? Raspunsul ti-l poate da numai un medic dermatolog. Cateodata nu este vorba de un hemangiom, ci de afectiuni ce necesita investigatii speciale si tratament diferit (de exemplu: malformatiile vasculare).

Schimbarile evidente in evolutie: sangereaza, isi schimba culoarea, creste brusc in dimensiune (intr-un interval de cateva zile) sau apar semne de infectie.

Cum se trateaza?

De cele mai multe ori vei fi sfatuita sa astepti pentru ca va trece de la sine pana la varsta de 10 ani. Interventia medicala este indicata atunci cand este vorba de o localizare ce cauzeaza probleme copilului.

Chirurgia laser (laserterapie): este utilizata pentru indepartarea hemangiomului, oprirea cresterii acestuia sau tratarea leziunilor formatiunii tumorale.

Tratament Local: crioterapie cu azot lichid in cazul hemangioamelor superficiale.

Medicatie: in cazul hemangioamelor mari sau a celor situate in regiuni ce impun o scadere rapida a volumului acestora (pleoapa) se injecteaza local corticosteroizi. Cateodata este nevoie ca manevra sa fie repetata.

Tratamentul cu corticosteroizi pe termen lung se face cu precautie deoarece poate cauza intarzieri de crestere, hiperglicemie, hipertensiune arteriala, cataracta.

Cantareste alaturi de medicul tau care sunt riscurile si beneficiile interventiei la nivelul unui hemangiom. Chiar daca varianta potrivita este aceea de a astepta disparitia acestuia, trebuie sa mergi regulat la consult cu micutul tau pentru o analiza continua a evolutiei hemangiomului.

related posts

Modifică setările cookies