Hemoroizi dupa nastere? Afla cum poti scapa de aceasta problema


Sarcina produce multe schimbari in corpul tau, iar multe dintre acestea vor aduce probleme chiar si dupa nastere.  Schimbarile hormonale, constipatia cu care te poti confrunta in cele 9 luni de sarcina si efortul facut in timpul travaliului si nasterii [...]


Sarcina produce multe schimbari in corpul tau, iar multe dintre acestea vor aduce probleme chiar si dupa nastere.  Schimbarile hormonale, constipatia cu care te poti confrunta in cele 9 luni de sarcina si efortul facut in timpul travaliului si nasterii pot duce la aparitia hemoroizilor, o problema deloc placuta cu care se confrunta multe proaspete mamici.

Hemorizii apar din cauza dilatarii venelor din zona rectului si a canalului anal. Au forma unor mici umflaturi pline cu sange, care se formeza datorita presiunii aplicate asupra venelor din aceasta zona. In unele cazuri hemoroizii exista fara ca tu sa ii simti sau fara sa iti provoace durere si sangerari.

Citeste si: Cum tratezi sangerarile care apar dupa nastere

De aceea sunt descoperiti foarte tarziu, atunci cand apar primele semne: sangerari, mancarimi, dureri si disconfort (senzatia ca intestinul nu a fost golit de tot). De multe ori hemoroizii sunt tratati ca un subiect tabu. Asa se face ca problema se agraveaza pentru ca nu este diagnosticata la timp.

Hemoroizi dupa sarcina – de ce apare aceasta problema?

Pentru o proaspata mamica alaptatul, lipsa somnului, durerile si depresia postpartum sunt suficiente probleme ce pot sa apara in perioada de dupa nastere. Totusi, te poti confrunta si cu altele care sa iti faca viata un pic mai grea. Hemoroizii, problema care nu te lasa nici macar sa stai pe scaun relaxata, pot fi picatura care umple paharul.

Hemoroizii apar din mai multe cauze:

  • efortul depus in timpul travaliului si nasterii (daca alegi o nastere pe cale naturala)
  • presiunea suplimentara asupra venelor in timpul sarcinii (uterul creste si apasa pe venele pelvine si pe vena cava inferiorara, cea care primeste sange din membrele inferioare  si de aceea va creste presiunea asupra venelor din zona rectului)
  • schimbarile hormonale (progesteronul este in crestere in timpul sarcinii si datorita lui peretii vaselor de sange sunt mai relaxati, asa ca venele se vor umfla mai usor)
  • constipatia (tot din cauza nivelului mare de progesteron, in timpul sarcinii vei avea o digestie mai lenta si un intestin mai lenes, asa ca vei fi predispusa constipatiei si aparitiei hemoroizilor)

Citeste si: Afla cum te recuperezi rapid dupa o nastere vaginala

Nu trebuie sa suferi in tacere! La primele semene ca digestia ta nu functioneaza asa cum trebuie, daca faci intotdeauna un efort marit pentru eliminarea scaunului si apar si sangerari, mergi la medic. Pentru ca alaptezi trebuie sa ai grija ce tratament primesti. Hemoroizii nu sunt o boala grava si pot fi preveniti cu doar cateva schimbari in regimul alimentar si stilul de viata.

Fibre din belsug. Prima schimbare pe care trebuie sa o faci este in dieta ta, de care nu ai timp asa cum trebuie atunci cand ai in casa un bebelus. Incearca sa ai la fiecare masa cat mai multe fibre naturale – cereale integrale, verdeturi, legume si fructe proaspete. In plus, nu uita sa te hidratezi, in primul rand cu apa si sucuri naturale. Astfel vei preveni constipatia, iar hemoroizii se vor reduce treptat.

Exercitii Kegel. Practicate atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere acestea iti vor intari musculatura pelvina si vor imbunatati circulatia sangelui, astfel incat riscul aparitiei hemoroizilor este mai mic.

Ritualul de dimineata. Daca simti nevoia urgenta de a merge la toaleta nu amana momentul. Altfel, scaunul va fi dur si uscat, ceea ce va produce constipatie.

Citeste si: Fii o mamica tonica! Afla ce exercitii poti face in timpul sarcinii

Cum tratezi hemoroizii dupa nastere?

In cazul in care hemoroizii nu sunt intr-un stadiu avansat si nu se manifesta prin sangerari, ci doar prin durere si mancarime, poti sa reduci disconfortul prin cativa pasi simpli.

1. Bai caldute de sezut timp de 10 -15 minute, de doua ori pe zi, pana cand hemoroizii de decongestioneaza.

2. Comprese cu gheata aplicate in zona dureroasa, daca hemoroizii sunt durerosi si vizibili in exterior. Foloseste gheata sfaramata, impachetata intr-un prosop.

3. Mentine o igiena corecta a zonei, foloseste hartie igienica umeda sau spala-te dupa fiecare scaun pentru a evita iritarea hemoroizilor.

4. Daca hemoroizii sunt durerosi, incearca sa alternezi perioadele in care stai jos pe scaun cu cele in care te misti.

5. Evita sa ridici greutati pentru ca vei aplica o presiune asupra muschilor din regiunea abdominala si rectala, iar asta iti va provoca dureri si mai mari.

In cazul in care hemorizii sangereaza si provoaca dureri mari, este cazul sa mergi la medic. Daca nu sunt tratati la timp, exista riscul unei infectii sau hemoragii puternice care va avea nevoie de interventie chirurgicala.  Treci peste rusine si discuta cu medicul tau despre problema. De cele mai multe ori poate fi rezolvata usor cu unguente si laxative.

related posts

Modifică setările cookies