Hernia ombilicala reprezinta patrunderea unui segment al intestinului printr-o deschizatura a muschilor abdominali. Aceasta este mult mai vizibila atunci cand presiunea din interiorul abdomenului creste.
In timpul sarcinii, cordonul ombilical trece printr-un mic spatiu existent la nivelul muschilor abdominali. Aceasta deschizatura se inchide in mod normal inainte de nastere.
Cateodata musculatura de la acest nivel nu se sudeaza complet, ramanand o zona mai putin rezistenta a peretelui abdominal unde, la nastere sau chiar in timpul vietii adulte, poate aparea hernierea. Intarzierea in dezvoltarea musculara explica aparitia herniei ombilicale mai ales la copii nascuti inainte de termen (prematuri).
Cum arata?
Observi ca in zona ombilicului, micutul tau are o umflatura de consistenta moale, nedureroasa, cu diametru variabil (1 – 5 cm.). Semnul tipic de hernie ombilicala este reprezentat de marirea protuberantei atunci cand bebelusul plange, tuseste sau se screme. Umflatura poate disparea dupa ce se calmeaza sau daca este intins pe spate.
Ce complicatii pot aparea?
Foarte rar la copii hernia ombilicala evolueaza spre complicatii. Ele sunt cauzate de incarcerarea tesutului abdominal ce nu mai poate reveni in cavitatea abdominala. Strangularea acestui segment poate duce la durere, scaderea vascularizatiei sau infectii.
Du-l imediat la medic daca:
1. bebelusul da semne ca ar avea dureri
2. vomita
3. umflatura devine dura, creste in dimensiune sau se decoloreaza
Cum se trateaza?
• cele mai multe se inchid singure la varsta de 1 an. Uneori poate dura mai mult, in functie de marimea herniei.
• doctorul poate reduce hernia, impingand-o inapoi in abdomen si fixand peste zona respectiva un plasture special.
Atentie!!! Pentru a preveni infectiile locale este recomandat sa nu incerci sigura nicio metoda de impingere inapoi in abdomen si de acoperire a acestei protuberante.
• chirurgical: operatia este recomandata daca:
- umflatura creste in dimensiuni dupa varsta de 1, 2 ani
- nu dispare pana la 4 ani
- au aparut complicatii la nivelul intestinului: strangulare, blocare
In cele mai multe cazuri, hernia se rezolva de la sine pana la varsta de un an, odata cu dezvoltarea musculaturii abdominale.. Daca micutul tau a ajuns la varsta de 4 ani si prezinta inca aceasta problema, pentru a preveni complicatiile este cazul sa iei in considerare repararea defectului pe cale chirurgicala. Operatia nu este deloc dificila si copilasul poate fi externat in aceeasi zi.
In 90% din cazuri hernia ombilicala dispare pana la varsta de 12 luni fara nicio interventie medicala. Fie ca s-a inchis de la sine sau chirurgical, sunt sanse foarte mici ca hernia sa recidiveze mai tarziu (1% – 5%).
Hernia ombilicala este o afectiune ce apare deseori la nou nascuti si nu reprezinta o urgenta medicala. Daca este prezenta la bebelusul tau nu ai niciun motiv de panica. Consulta-te mai intai cu medicul pediatru si daca este cazul, nu ezita sa ceri si parerea unui chirurg.