Incompatibilitate de Rh intre parteneri? Afla cand este posibila o sarcina


Un factor atat de mic are o importanta colosala in dezvoltarea unei viitoare sarcini. Rh-ul (D antigen) pe care toata lumea il are in sange, poate pune in pericol viata fatului atunci cand exista o incompatibilitate intre sangele copilului si [...]


Un factor atat de mic are o importanta colosala in dezvoltarea unei viitoare sarcini. Rh-ul (D antigen) pe care toata lumea il are in sange, poate pune in pericol viata fatului atunci cand exista o incompatibilitate intre sangele copilului si cel al mamei.

Daca pana acum nu ti-ai pus problema, atunci e bine sa o iei in calcul inainte de a ramane insarcinata si sa afli de la inceput ce Rh ai atat tu, cat si partenerul tau. De combinarea lor depinde si Rh-ul viitorului copil.

Ce este Rh-ul?

Pe langa apartenenta la una dintre cele 4 grupe de sange (0, A, B, AB) orice persoana mai este incadrata intr-una din grupele Rh+(pozitiv) sau Rh-(negativ).
Rh-ul este o proteina care apare sau nu la suprafata celulele rosii (hematiilor) din sange. Daca aceasta proteina aditionala este prezenta, atunci Rh-ul este pozitiv. Daca lipseste din sange, atunci Rh-ul este negativ.

O persoana cu Rh negativ nu are anticorpi Rh naturali in sange, dar ii poate dezvolta daca primeste o transfuzie de sange de la o persoana cu Rh pozitiv. In cazul opus, o persoana cu Rh pozitiv poate primi sange de o persoana cu Rh negativ fara probleme.

Aceasta reactie a sangelui Rh negativ a fost descoperita in 1940 in urma unui studiu clinic pe maimute.

Ce inseamna incompatibilitatea Rh-ului intre parteneri?

Este foarte important ca, inainte sa te gandesti sa intemeiezi o familie, atat tu cat si partenerul tau sa faceti analize amanuntite de sange si sa va determinati Rh-ul daca pana acum nu il stiati. Majoritatea oamenilor (aproximativ 85%) au RH pozitiv, dar nu poti sa stii niciodata daca nu cumva faci parte din tabara cealalta.

De ce este important sa stii RH-ul vostru?

Daca amandoi aveti acelasi tip de Rh (pozitiv sau negativ) atunci nu exista nicio problema pe parcursul sarcinii sau la nastere.

Daca tu ai Rh negativ si partenerul tau un Rh pozitiv, exista posibilitatea ca viitorul copil sa aiba Rh pozitiv. Nimic rau pana aici. Totusi, la nastere, in cazul unui avort sau al unui alt tip de interventie necesara in timpul sarcinii (de ex: amiocenteza) sangele mamei si cel al copilului intra in contact, iar mama poate dezvolta anticorpi la Rh-ul pozitiv. Se intampla exact la fel ca si in cazul unei infectii, cand organismul lupta sa o distruga.

De obicei problemele nu apar la prima sarcina, ci abia atunci cand va doriti al doilea copil. Daca si cel de-al doilea copil are Rh-ul pozitiv, anticorpii mamei vor ataca celulele rosii din sangele bebelusului si ii pot pune in pericol viata. Acesta se poate naste cu anemie, hemoliza, icter, deficiente ale sistemului nervos central, insuficienta cardiaca sau respiratorie.

Ce solutii exista?

Nu intra in panica! Medicina are solutii pentru astfel de probleme, numai ca tu trebuie sa fii pusa in tema, sa iti cunosti Rh-ul, sa stii daca in trecut ti-au fost facute cumva transfuzii cu Rh incompatibil, iar medicul tau sa te supravegheze cu atentie.

Inainte de sarcina sau cel mai tarziu la inceputul ei trebuie sa faci o analiza de sange care sa iti arate Rh-ul sangelui si un screening pentru anticorpi (daca esti incompatibilitate cu partenerul, daca stii ca ai facut transfuzii de sange cu Rh necunoscut sau esti la a doua sarcina).

Daca se descopera incompatibilitatea Rh-ului sau ai dezvoltat deja in sange anticorpi pentru Rh pozitiv, atunci ti se va face o injectie cu imunoglobuline anti-D. De obicei, aceasta se administreaza in a 28-a saptamana de sarcina si inca o data dupa nastere, daca micutul are Rh pozitiv.

Daca va doriti un copil nu trece cu vederea testele obligatorii pe care trebuie sa le faceti amandoi inainte de sarcina. Te vor scuti de multe complicatii si problemee. Cel mai important este faptul ca sananatea copilului tau va fi astfel in siguranta!

related posts

Modifică setările cookies