Lego e distractiv, stimulează creativitatea și ia forme diverse, pe care cei mici le îndrăgesc. Uneori, joaca poate duce la ceva extraordinar, cum ar fi o nouă metodă de predat matematica la școală, adoptată deja de anumiți dascăli cu viziune din America. Cei care sunteți familiari cu jucăriile și cărămizile de construit de tip Lego le-ați putea considera o pacoste, fiindcă le găsiți împrăștiate în toată casa.
Poate că a venit momentul să vă aplecați după ele, să le strângeți de pe jos și să începeți o lecție de matematică, pe care copiii voștri o vor îndrăgi mai mult decât orice tehnică predată la școală.
O profesoară de matematică din New York a descoperit că jucăriile de tip Lego sunt cele mai bune pentru a-i ajuta pe copii să facă adunări, scăderi, ridicări la putere și înmulțiri. Nu ar fi reușit să descopere acest lucru dacă nu s-ar fi jucat și ea, la rândul ei, cot la cot cu copiii săi.
Din pură întâmplare, Alycia Zimmerman a constatat că micuțele cărămizi de construit pot fi folosite pentru a-i obișnui pe copiii din clasele primare cu noțiuni ca întreg, rest, jumătate dintr-un întreg, sumă, adunare, scădere, înmulțire.
FOTO: designyoutrust.com
Profesoara din New York și-a dat seama imediat că o cărămidă de construit cu opt puncte de prindere poate fi considerată un întreg, una cu patru puncte de prindere – o jumătate din acel întreg, iar o cărămidă cu două puncte de prindere – un sfert. Folosind același mecanism, profesoara, care predă la clasa a III-a, a reușit să-i obișnuiască pe cei mici cu adunări, scăderi și chiar fracții.
Deși realizau operații matematice destul de complicate, copiii aveau impresia că se joacă în timpul orei de mate. Și ce poate fi mai distractiv decât să nu faci lecții la școală?!
Cărămizile de tip Lego pot fi folosite și pentru a învăța tabla înmulțirii într-un mod cum nu se poate mai plăcut. De exemplu o cărămidă Lego cu patru puncte de prindere poate sugera rezultatul unui calcul matematic foarte simplu: 2x2=4. Nouă puncte de prindere ar putea sugera rezultatul firesc al unei înmulțiri la fel de simple pentru un adult: 3x3=9.
FOTO: designyoutrust.com
Tehnica dă roade mai mari decât orice altă metodă clasică de învățat înmulțirea, iar copiii nu vor realiza că, de fapt, fac teme. Învățarea prin joacă este frecvent folosită în statele occidentale, dar cine s-ar fi gândit că Lego are și astfel de aplicații practice?
Astfel, data viitoare când copiii vă vor spune că vor cărămizi Lego gândiți-vă la cât de multe pot învăța cu ajutorul lor. Sigur, nu vor reuși să învețe operațiile matematice fără puțin ajutor din partea voastră, dar, până la urmă, nu-i chiar așa de greu să vă așezați la masă ori pe covoraș și să vă verificați propriile cunoștințe în acest domeniu. Ce ziceți?