Incurajeaza-ti bebelusul sa manance singur! Cand si cum sa ii oferi finger foods


“Finger foods” este denumirea generica pentru toate bucatelele de alimente pe care bebelusul le poate apuca cu manutele sale si le poate manca in siguranta, fara niciun fel de ajutor din partea mamei. Nu este nimic revolutionar aici: aproape toti [...]


“Finger foods” este denumirea generica pentru toate bucatelele de alimente pe care bebelusul le poate apuca cu manutele sale si le poate manca in siguranta, fara niciun fel de ajutor din partea mamei.

Nu este nimic revolutionar aici: aproape toti bebelusii, cam de la varsta de 7-8 luni, incep sa prinda cu degetelele firimituri de paine sau legume sau fructe si descopera cu uimire si incantare ca se pot hrani singuri.

Mamicile ar trebui sa-i incurajeze si sa le ofere finger foods, pentru ca aceasta este o metoda foarte simpla si usoara prin care bebe isi castiga, putin cate putin, independenta, invata sa isi coordoneze ochii cu mainile si isi imbunatateste abilitatile motrice fine.

Cum sa introduci finger foods in alimentatia bebelusului tau

Momentul potrivit – oricand intre 7 si 9 luni. Chiar daca unele mamici sunt nerabdatoare si curioase sa isi vada copilul descurcandu-se singur la masa, cel mai bine e sa astepti pana ce bebe iti da semne clare ca ar fi pregatit si interesat de aceasta joaca.

Ce inseamna “semne clare”?

La masa, bebelusul va avea tendinta sa puna mana pe castronelul cu mancare, pe lingurita, sa adune firimiturile de pe masa, sa cerceteze cu degetelele ce se afla mai exact in castronel. De asemenea, bebe trebuie sa poata inghiti deja si bucatele mai marisoare de cartof fiert, de mar copt etc., nu doar mancaruri pasate foarte fin. La joaca, va incerca sa adune tot felul de scame sau bucatele mici de hartie de pe jos.

La inceput, nu va reusi sa isi foloseasca degetele mare si cel aratator pentru a tine mancarea cum trebuie, dar cu cat va exersa mai mult, cu atat mai bine se va descurca.

Mai departe…

  • Daca e intr-o perioada mai dificila, cand ii erup dintisorii, e de mare ajutor sa ii pui pe tavita si un morcov intreg, scos din frigider sau un mar, pe care l-ar putea roade pentru a mai calma durerea.
  • Ca sa ii atragi in totalitate atentia si sa-l faci curios in legatura cu mancarea, marunteste morcovii fierti, broccoli, cartoful, carnea, branza, banana sau feliile de avocado chiar in fata lui. Apoi, aranjeaza-le frumos pe o farfurie mica si frumos colorata. E foarte important si felul in care ii prezinti mancarea.
  • Asteapta-te sa se murdareasca zdravan. Nu te stresa din cauza dezastrului din bucatarie – e inevitabil. Dupa cum nu exista baba frumoasa si nici copil cuminte, nu exista nici bebelus care sa invete sa manance fara sa murdareasca absolut tot pe o raza de aprox. 2m in jurul lui.
  • Pastreaza o atitudine pozitiva si relaxata pe toata durata mesei copilului – poate fi vorba chiar si o jumatate de ora. Vorbeste cu el, felicita-l din cand in cand, mai aranjeaza-i bucatelele pe farfurie. In niciun caz nu ii curata fata si manutele cu servetele la fiecare 2 minute. Cel mai bine e sa te apuci de curatenie si de spalatul copilului abia la sfarsitul distractiei.

Exemple de finger foods:
- bucatele de biscuiti sau de paine
- fasii de legume fierte: morcovi, cartofi, broccoli, conopida, dovlecel
- bucatele de carne de pui bine fiarta sau de peste fara oase
- un galbenus de ou taiat in sferturi
- bucatele de branza
- bucatele de mar copt
- bucatele de piersica, pere, prune, caise, capsuni
- jumatati de cirese, visine
- rondele de banane

related posts

Modifică setările cookies