Insuficienta ovariana prematura reprezinta pierderea prematura a functiei ovarelor inaintea varstei de 40 de ani din cauza scaderii secretiei de hormoni. Pe langa infertilitatea, neglijarea bolii aduce si alte complicatii, iar una dintre ele ar fi instalarea osteoporozei.
Rezerva ovariana reprezinta numarul de ovule cu care se naste o femeie, e determinata genetic si nu poate fi stimulata cu ajutorul medicatiei sau prin operatie.
La fiecare menstruatie se pierd intre 6 si 10 ovule, cu doua exceptii:
- perioada sarcinii
- administrarea de anticonceptionale orale
“In ultima vreme sunt tot mai multe doamne care sub 35 de ani, chiar si sub 30, au perioade mari de absenta a menstruatiei si la o simpla dozare a hormonilor in sange observam ca are insuficienta ovariana. Ceea ce inseamna ca rezerva ovariana s-a consumat“, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
In acest caz, o sarcina poate aparea doar in anumite conditii speciale: femeia are nevoie de un donator de ovocite, pentru ca acestea nu se mai produc in ovarele lor.
Indiferent daca iti mai doresti sau nu copii, nu trebuie sa lasi aceasta problema netratata. In cazul unei insuficiente ovariene genetice, menopauza se poate instala si la 30 de ani.
“Doamnele care au menopauza precoce printr-o insuficienta ovariana timpurie pot urma un tratanment de substitutie estrogenica, iar acesta le permite ca metabolismul osos si cardiac sa functioneze normal, pentru ca menopauza aduce cu ea osteoporoza si boli de inima“, continua dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog.
In cazul in care insuficienta ovariana nu este genetica, medicii ar putea descoperi o boala sistematica. Daca aceste afectiuni se trateaza corect, creste posibilitatea ca ovarele sa functioneze normal.
“Exista o corelatie intre buna functionare a ovarului si alte glande sau putem vorbi despre boli autoimune: diabet, reumatism“, sustine dr. Gabriel Lemnele, medic primar ginecolog.
Si stresul acut poate sa favorizeze insuficienta ovariana, dar in acest caz este temporara.
“Stresul zilnic si lipsa de somn duc la insuficiente hormonale care au ca efect si insuficienta ovariana“, este de parere dr. Gabriel Lemnele, medic primar ginecolog.
De aceea, daca iti intarzie menstruatie mai mult de doua luni, medicul poate recomanda ecografia de abdomen inferior si dozarea hormonala. Acestea trebuie facute si de catre persoanele care au un flux menstrual extrem de scazut.