Intrebari indecente? Afla cum vorbesti cu un copil despre sex


De unde vin copiii si cum apar ei pe lume? Nu e prima intrebare cu care piciul tau te uimeste, dar cu siguranta vei lua o pauza mai mare inainte sa ii raspunzi. Pe masura ce cresc, copiii pun tot [...]


De unde vin copiii si cum apar ei pe lume? Nu e prima intrebare cu care piciul tau te uimeste, dar cu siguranta vei lua o pauza mai mare inainte sa ii raspunzi. Pe masura ce cresc, copiii pun tot mai multe intebari stanjenitoare pentru adulti, dar absolut normale pentru curiozitatea lor crescuta.

Sa vorbesti cu copilul tau despre probleme atat de delicate poate fi mai greu decat iti inchipui, indiferent de varsta pe care o are. Cu atat mai mult cu cat curiozitatile celui mic apar la varste fragede si sunt spuse insistent, cu voce tare. Oricat de ciudat si inconfortabil te simti, nu evita raspunsurile si nu lasa pe altadata, sperand ca va uita.

Cand e bine sa aveti prima discutie despre “barza”?

Ei bine, povestea cu barza care ii aduce pe copii nu e un raspuns potrivit pentru intrebarile piciului tau. Nici atunci cand are 4-5 ani si cu siguranta nici cand va mai creste. Spune-i adevarul intr-o forma cat mai apropiata de capacitatea copilului de a intelege.

Daca primele intrebari apar la vremea gradinitei, atunci explica-i simplu si serios ca un atunci cand o femeie si un barbat se iubesc si decid sa aiba o familie, atunci taticul pune o samanta in burtica mamei si acolo creste un copil, la fel cum cresc si florile sau copacii.

Daca intrebarea se repeta peste cativa ani, poti adauga mai multe detalii, despre cum creste copilul timp de 9 luni in pantecul mamei, despre faptul ca este scos de acolo cu ajutorul unui doctor. Nu e niciodata prea devreme sa vorbesti cu copilul tau despre lucruri atat de intime. E mai bine sa afle de la tine un raspuns sincer, decat sa auda informatii brutale de la altii.

Urmeaza-ti instictele!

Fiecare parinte are o experienta diferita despre prima discutie delicata cu micutul. Dar dupa ce au trecut de ea, multi iti vor spune ca nu e atat de rau pe cat te gandesti.

Cu cat esti mai deschis si mai sincer, cu atat ii vei oferi copilului tau mai multe cunostinte, care il vor ajuta sa creasca frumos si sa aiba o atitudine deschisa fata de tine.

Nu intra in panica daca copilul te intreaba brusc “cum s-a nascut”. Urmeaza-ti instinctele si da-i un raspuns.

• Explica-i pe limba lui care e diferenta intre organele sexuale feminine si masculine, dar nu folosi diminutive sau apelative „dragute” atunci cand ii vorbesti despre ele.
• Raspunde-i adecvat varstei, adaugand detalii despre realtiile intime si conceptie pe masura ce creste.
• Nu pasa raspunderea celuilalt parinte. Si o mamica poate discuta cu un baiat despre sex, la fel de bine cum un tatic poate sa poarte o discutie cu fetita lui.
• Nu face din aceasta discutie o lectie de scoala. Trebuie sa fii un parinte relaxat si sa nu para ca citesti din carti. Profita de momentele ce apar pentru a-i da explicatii cat mai clare. De exemplu, daca mergeti la zoo, poti relua discutia despre copii si cum se nasc ei daca vedeti un animal si puiul lui.

Asculta-l cu atentie!

Ca sa poti da un raspuns potrivit intrebarilor copilului asculta-l cu atentie. Incearca sa intelegi la ce se refera curiozitatea lui: Cum cresc copii? Cum apar copiii? Cum se dezvolta? Cum se nasc? Intrebarile unui copil au nenumarate fatete si nenumarate raspunsuri.

Incearca sa acoperi toate golurile de informatie, altfel va continua sa intrebe si sa caute raspunsuri si in alte parti. Pe de alta parte, e bine sa astepti putin sa vezi daca raspunsul il satisface pentru a nu-l bombarda cu informatii.

Incurajeaza-l sa-ti vorbeasca

Nu-i taia avantul si nu-i reteza curiozitatea cu raspunsuri de genul: “iti spun cand mai cresti”, “esti prea mic pentru asta” sau “de unde ai asemenea idei?”. Cel mic va intelege din raspunsul tau ca subiectul este rusinos si ca nu e bine sa vorbeasca despre asta.

Dimpotriva, ar trebui sa te arati interesat de ceea ce vrea sa stie si sa incurajezi astfel de intrebari. Daca nu stii ce sa ii raspunzi, fii sincer si recunoaste asta. Decat un raspuns sec „Nu stiu”, mai bine propune-i sa mergeti sa cautati impreuna raspunsul sau promite-i ca te vei interesa si ii vei da un raspuns cat mai repede.

Meseria de parinte nu vine cu un manual de reguli si nici cu garantia ca vei stii sa le faci pe toate bine. Inveti din mers alaturi de piciul tau, iar fiecare experienta alaturi de el te va ajuta pentru urmatoarele.

Cu siguranta nici pentru altii nu a fost usor. Va invitam sa ne spuneti povestile voastre despre intrebarile “stanjenitoare” ale celor mici.

related posts

Modifică setările cookies