Copilul tau se pregateste pentru intrarea in comunitate? Atunci este momentul perfect pentru imunizare. Aceasta se recomanda mai ales daca in anii precedenti micutul a facut infectii repetate si severe inainte de gradinita.
In functie de varsta copilului, planul de imunizare poate dura de la trei saptamani la trei luni. Specialistii au un sfat: daca aveti posibilitatea, evitati introducerea copilului in colectivitate inainte de 3 ani.
Primul an de la intrarea in colectivitate este cel mai dificil pentru cel mic. In aceasta perioada creste frecventa infectiilor respiratorii si a celor din sfera ORL. Nu abuzati de antibiotice, mai ales ca marea majoritate a infectiilor respiratorii sunt virale.
“Imunitatea este strict legata de varsta. Imunitatea adevarata se formeaza dupa varsta de 3 ani. E important sa ii mentinem unui copil o imunitate buna, iar asta inseamna sa nu il tratam excesiv cu antibiotice, pentru ca ele pot sa scada imunitatea pe termen lung“, spune dr. Alina Papadopol, medic specialist pediatru.
Pe langa vaccinuri, cei mai multi medici pediatri apeleaza la tratamente imuno-modulatoare nespecifice.
“Tratamentele actioneaza prin cresterea sintezei de imunoglobulina la nivelul mucoasei respiratorii sau prin cresterea numarului de macrofage, celule care ingrolbeaza bacteriile sau prin stimularea limfocitelor C, celule care inglobeaza celulele infectate. Imunoglobulinele A, G si E, care au specificitate respiratorie si sa observam daca cel mic are o carenta pe care noi treboie sa o corectam in timp“, este de parere dr. Cristina Ivascu, medic primar medicina de familie.
Aceste produse contin atat extracte naturale, dar si bacterii care stimuleaza secretia de anticorpi. In cazul copiilor care racesc des si fac infectii severe, specialistii recomanda imunograma, analia specifica din sange. Cu ajutorul acestor stimulente, capacitatea imunitara se intareste odata cu trecerea timpului.