Comisia pentru siguranta consumatorilor din America a atras atentia asupra unei anumite categorii de jucarii, care creste riscul de leziuni in randul copiilor si al adolescentilor si a propus retragerea acestor produse de pe piata de consum.
Acestia au facut referire la bilele magnetice, pe care le contin anumite jucarii sau care exista chiar intr-o forma de sine statatoare si care pot provoca serioase trauma interne, daca sunt inghitite.
Asa numitii "magneti neobisnuiti", mult mai puternici decat cei normali, sunt inclusi in compozitia unui numar mare de accesorii de birou destinate adultilor, dar care atrag atentia copiilor datorita design-ului original si care ajung repede pe mana acestora.
Se pare ca in intervalul 2009-2011 cel putin 1700 de copii au fost transportati in urgenta la spital dupa ce au inghitit respectivii magneti, o parte dintre acestia fiind supusi unor interventii chirurgicale pentru indepartarea acestora si tratarea zonei afectate.
Medicii sustin ca daca sunt ingerati mai multi magneti, acestia se unesc in stomacul copilului, afecteaza sistemul digestiv si pun in pericol viata copilului. Daca sunt inghitite, bilele magnetice pot provoca leziuni la nivelul intestinelor sub forma unor gauri, sau chiar abcese si infectii ale organelor interne.
Printre nenumaratele situatii sesizate de medicii din spitalele din America se regasesc si cazurile, in care atat copii cu varsta sub 2 ani care au ramas nesupravegheati si au ingerat magnetii, cat si adolescenti in varsta de 18 ani care au inghiti bile magnetice, dupa ce s-au jucat cu ele ca sa mimeze faptul ca au piercing in buze sau in nas, au fost adusi la spital in stare grava si s-a intervenit chirurgical de urgenta.
Prin astfel de comunicate, medicii incearca sa atraga atentia parintilor asupra problemelor cu care se pot confrunta, daca nu isi supravegheaza constant copiii mici si nu le explica celor mari gravitatea unor astfel de cazuri.