Limfomul Hodgkin este un tip de cancer care afecteaza cel mai adesea persoanele tinere, astfel ca depistare acestuia in sarcina nu este un lucru iesit din comun. Vestea buna este ca sansele de vindecare sunt mari.
Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemului limfatic caracterizat prin aparitia unor celule atipice, care au mecanisme ce le permite sa scape de sub controlul organismului.
Celulele nu sunt detectate ca anormale, ca atare nu vor fi indepartate si li se permite inmultirea libera. Astfel, limfomul se va manifesta printr-o tumora solida.
Anumite simptome care persista mai mult de doua saptamani pot ascunde in spatele lor diagnosticul de limfom Hodgkin. Acestea pot fi:
- umflaturi nedureroase ale ganglionilor la nivelul gatului, subratului sau vintrei
- febra
- transpiratie nocturna
- pierderea in greutate fara motiv
- prurit al pielii
Pentru depistarea bolii, doctorul oncolog va recurge la efectuarea unei biopsii, in urma careia va vedea daca tesutul pielii contine celule canceroase.
Sansa de recuperare si alegerea tratamentului depind de stagiul bolii, de cat de mult s-a raspandit in corp, de marimea ganglionilor umflati, de rezultatul testelor de sange (trimitere la articolul Testele obligatorii in sarcina), dar si de varsta si sexul pacientului.
O problema aparte o constituie depistarea limfomului Hodgkin in sarcina. In aceste conditii, tratamentul trebuie ales cu atentie, astfel incat sa afecteze cat mai putin fatul.
Gravidele a caror sarcina nu a depasit primul trimestru sunt sfatuite sa recurga la o intrerupere. Daca femeia alege sa continue sarcina, terapia este, cel mai adesea, amanata pana dupa nastere – asta in conditiile in care se constata ca evolutia cancerului este lenta si doar daca acesta este localizat deasupra diafragmei.
Daca totusi se impune inceperea imediata a tratamentului, pacientele trebuie sa aleaga intre terapia cu radiatii si chimioterapie. Din pacate, ambele variante pot afecta serios dezvoltarea intrauterina a bebelusului. In majoritatea cazurilor, copilasul poate fi protejat de expunerea la radiatii prin asezarea de sorturi din cauciuc deasupra burtii.
Gravidele diagnosticate cu Hodgkin in al doilea trimestru aleg de cele mai multe ori sa amane inceperea tratamentului pana la maturarea plamanilor bebelusului, care poate fi stimulata prin administrarea de corticosteroizi , astfel incat micutul sa poata respira in lumea extrauterina incepand din saptamanile 32-36 de sarcina.
Vestea buna este ca prognosticul pacientelor tratate pentru limfom Hodgkin in timpul sarcinii nu difera de prognosticul restului pacientilor cu aceasta afectiune.
Aceasta observatie a fost facuta de specialisti americani care au realizat un studiu in care au urmarit timp de 20 de ani paciente care au suferit de aceasta forma de cancer pe parcursul sarcinii.
Limfomul Hodgkin este unul din putinele cancere care are sanse foarte mari de vindecare in toate stadiile in care este diagnosticat: 90% in stadiul I si intre 65-70% in stadiul IV.
Retine: pastrarea copilului este o optiune cu sanse reale pentru gravidele diagnosticate cu limfom Hodgkin, cazurile in care se impune efectuarea avortului fiind foarte rare.