Lista valorilor familiei. Cele mai importante principii de viata pe care un copil le invata in cei 7 ani de-acasa


Un copil se naste in sanul unei familii si devine parte a societatii abia mai tarziu. Invata-l ce inseamna respectul, buna-cuviinta, responsabilitatea si moralitatea, inca din primii ani de viata. Dragoste si respect Iubindu-va si respectandu-va unul pe altul, nicio [...]


Un copil se naste in sanul unei familii si devine parte a societatii abia mai tarziu. Invata-l ce inseamna respectul, buna-cuviinta, responsabilitatea si moralitatea, inca din primii ani de viata.

Dragoste si respect

Iubindu-va si respectandu-va unul pe altul, nicio bariera nu va sta in calea relatiei voastre. E o reteta dupa care se ghideaza nu doar o familie reusita, ci si o societate functionala. Este una dintre cele mai importante valori pe care copiii trebuie sa si le insuseasca.

Citeste si: Vezi 10 pasi care consolideaza relatia copil-parinte

Comunicare

Comunicarea rezolva multe probleme si duce la crearea unor relatii sanatoase, lipsite de neintelegeri si emotii negative. Invata-i pe pitici sa va comunice problemele pe care le intampina.

Intelegere – Sensibilitate – Empatie

Fa din cel mic un om bun, intelegator, sensibil la nevoile si tristetile altora. Pentru ca in societate nu va trai izolat, trebuie sa fie receptiv la problemele semenilor sai. Vizitati impreuna centre de plasament sau camine de batrani si arata-i ce e compasiunea.

Darnicie

Egocentrismul sau egoismul nu aduc nimic bun cu ele. Invata-l de mic cum sa-si imparta jucariile sau ciocolata primita cu fratii si prietenii lui de joaca. Puteti trange jucariile de care nu mai e interesat si sa le donati unor copii nevoiasi. Mai tarziu, piciul tau se va transforma intr-o persoana pe care te poti baza.

Citeste si: Minciuna sau adevar? Cum sa-ti inveti copilul care sunt adevaratele valori

Toleranta

Oamenii sunt difetiti unul fata de altul, si e bine ca e asa. Aratam diferit, reactionam diferit si avem preferinte diverse. Crestem si ne manifestam in societati si culturi diferite, iar comportamentul nostru ne este influentat de acestea.

Incurajeaza-l pe cel mic sa nu judece dupa culoarea pielii, a parului sau a numarului de jucarii pe care le are un alt copil, ci dupa cat de bun este si cat de frumos se comporta.

Sinceritate

Nu-l certa de cate ori face o greseala, ci incurajeaza-l s-o recunoasca. Asa va invata sa nu-ti ascunda nimic, iar tu vei stii sa-l ierti si sa-i arati cum ar fi trebuit sa procedeze corect.

Munca sustinuta

Traseaza sarcini si reguli in interiorul familiei. Ce daca e atat de mic, si puiul tau poate sa participe la treburile casei! Roaga-l sa arunce la gunoi coaja unei portocale, un ambalaj folosit, sa aranjeze servetelele la masa si rasplateste-l daca si-a indeplinit obligatiile. Copiii trebuie sa stie de mici ca banii se castiga cu greutate.

Citeste si: 4 sfaturi ca sa ai un copil fericit 

Iertare

Pana si adultii au probleme la regula asta, dar daca ai reusit sa-l inveti pe micut sa ii ierte pe cei care i-au gresit, te poti considera un parinte talentat! Sa ierti inseamna sa lasi sa treaca sentimentele negative, sa-ti usurezi sufletul si sa faci durerea sa plece mai usor.

Procedand astfel, veti fenta si furia si violenta, care se manifesta tocmai in momentele tensionate, cand cel mic devine frustrat daca, de exemplu, i se ia jucaria de catre un alt copil sau daca este dat la o parte si impins accidental (sau voit) la locul de joaca.

Nu uita ca voi, parintii, sunteti exemplul cel mai apropiat pentru copilul vostru, iar el este, acum, oglinda faptelor voastre. Asa ca insusiti-va voi, in primul rand, regulile pentru o familie fericita.

related posts

Modifică setările cookies