Ca si pe intreaga perioada a sarcinii, alimentatia femeii gravide pe timp de vara trebuie sa fie echilibrata, pentru a asigura o dezvoltare normala a fatului.
La intrebarea din titlu ne-a raspuns medicul nutritionist Catrinel Macovei. Cresterea in greutate a gravidei ar trebui sa fie moderata, undeva intre 12-16 kg, in functie si de greutatea de pornire, pe care femeia o avea inainte de sarcina.
Mai ales in primele trei luni de sarcina, gravidele ar trebui sa evite un aport mare de vitamina A, care in doze ridicate poate cauza defecte congenitale. Ficatul contine cele mai mari cantitati de vitamina A, asa ca nu ar trebui consumat in exces.
Carnea si ouale trebuie preparate bine termic, si e indicat ca gravidele sa evite ouale de rata. Branzeturile e bine sa le alegem din locuri cat mai sigure, pentru a evita riscul de Listeria. De evitat sa cumperi branza de la oameni de pe strada, tinuta in conditii improprii – praf, caldura, poluare.
Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine cu apa, sau cu un burete si o solutie speciala, pentru a evita contaminarea cu toxoplasma.
In perioada sarcinii, e bine ca gravidele sa ia supliment de acid folic sau, daca nu, sa consume alimente bogate in acid folic. Alimentele, pe cat posibil, sa fie cat mai naturale, fara E-uri, conservanti, arome artificiale. Daca poti cumpara produse bio, cu atat mai bine. De asemenea, nu uita sa te hidratezi – beti cel putin 2 litri de apa pe zi.
Vezi interviul integral cu dr. Catrinel Macovei mai jos: