Metode de baza ale contraceptiei


Medicina moderna ofera diverse variante, atat pentru femeie cat si pentru barbat. Este important sa alegi acea modalitate adaptata organismului tau si stilului de viata. Pastile pe care nu trebuie sa uiti sa le iei in fiecare zi? Dispozitive intrauterine? [...]


Medicina moderna ofera diverse variante, atat pentru femeie cat si pentru barbat. Este important sa alegi acea modalitate adaptata organismului tau si stilului de viata.

Pastile pe care nu trebuie sa uiti sa le iei in fiecare zi? Dispozitive intrauterine? Metode naturale de contraceptie? Chirurgicale? Gandeste-te impreuna cu partenerul tau la toate acestea si cantariti fiecare optiune cu atentie. Odata ce ati ales, cere si parerea unui medic pentru ca nu de multe ori exista reactii adverse pe care organismul tau nu le poate tolera.

1. Pilulele contraceptive

- anticonceptionalele reprezinta una dintre cele mai folosite metode contraceptive datorita eficientei ridicate, de circa 99% din cazuri. Poti fi minipilule (ce contin numai progesteron) sau combinatii de hormoni de sinteza feminini (estrogen si progesteron). In functie de cantitatea eliberata, pilulele combinate pot fi monofazice, bifazice si trifazice.
- trebuie sa le iei zilnic, aproximativ la aceeasi ora, pe o perioada de 21 sau 28 de zile, in functie de contraceptivul ales. In varianta cu 28 de pilule, ultimele 7 nu contin hormoni. In momentul in care s-a intrerupt tratamentul hormonal se va instala menstruatia.
- pilulele contraceptive, datorita aportului de hormoni au si beneficii colaterale: scad durerile si sangerarile menstruale, regleaza ciclul, previn anemia.

Atentie! In prima saptamana de cand incepi sa iei pilule foloseste o metoda suplimentara de prevenire a sarcinii. Unele medicamente, ca de exemplu antibioticele, pot scadea efectul contraceptiv. In acest caz medicul iti poate recomanda alte metode de prevenire a unei sarcini.

2. Alte metode

Daca nu ti se pare comod ca in fiecare zi, la aceeasi ora sa iei pilula contraceptiva sau daca ai retineri sau reactii adverse la tratamentul hormonal zilnic, ai la indemana si alte variante:
- femidomul (prezervativul feminin): este confectionat din poliuretan si se introduce in vagin cu cel mult 8 ore inainte de actul sexual.
- buretele contraceptiv: este realizat din poliuretan si contine spermicide. Siguranta oferita este de 90%.
- injectiile contraceptive: este o metoda relativ noua care iti asigura protectie pentru aproximativ 3 luni de zile din momentul injectiei. Ele contin progesteron sau combinatii de progesteron si estrogen.
- dispozitivul intrauterin: se monteaza in uter numai de catre medic. Sunt de 2 tipuri: cu eliberare de hormoni sau de ioni de cupru. Are o eficienta de 99%.

Metode naturale de evitare a sarcinii:
- Evita contactul sexual in zilele in care esti fertila. Acestea le poti detecta folosind metoda calendarului, urmarind cresterea temperaturii corpului sau modificarile mucusului cervical. Atentie! Numai ciclurile regulate si o buna cunoastere a organismului tau vor asigura succesul acestor metode.
- Poti folosi metoda contactului intrerupt daca ai obiectii impotriva altor metode contraceptive. Desi nu implica reactii adverse sau costuri si este la indemana, este o metoda nesigura pe care nu o recomandam.

3. Chirurgicale

Inainte de a recurge la vasectomie (in cazul barbatilor) sau ligatura/obstructia trompelor uterine (in cazul femeilor) orice cuplu trebuie sa se gandeasca foarte bine. Operatiile induc sterilitate si sunt in cele mai multe cazuri ireversibile.

related posts

Modifică setările cookies