Micutul tau stranuta aparent fara motiv? Afla cum tratezi rinita alergica la copii


Mai este numita si “boala fanului” si apare de obicei primavara, in prezenta polenului, a prafului si a altor factori favorizanti. Afla ce sa faci daca ai si tu un copil care stranuta de 100 de ori pe zi. Rinita [...]


Mai este numita si “boala fanului” si apare de obicei primavara, in prezenta polenului, a prafului si a altor factori favorizanti. Afla ce sa faci daca ai si tu un copil care stranuta de 100 de ori pe zi.

Rinita alergica nu se declanseaza doar in afara locuintei, ci este provocata si de alergenii care se gasesc intr-o incapere. Ea este definita ca o reactie exagerata a organismului impotriva unei substante venite din exterior, pe care o considera ca fiind nociva.

In mod normal, sistemul imunitar formeaza anticorpi care apara organismul in lupta cu microbii si virusii din aer, insa motivul pentru care sistemul imunitar interpreteaza gresit semnalele in cazul aparitiei rinitei alergice este necunoscut de catre lumea stiintei.

Singura certitudine este ca sunt mult mai predispusi sa dezvolte o rinita alergica (urmata, in cele mai multe cazuri, si de alte tipuri de alergii), copiii proveniti din parinti alergici. Daca un singur parinte este alergic, riscul ca si copilul sa il mosteneasca este cu 40% mai mare decat normal, si ajunge la 70% atunci cand amandoi parintii prezinta teren atopic (nu tolereaza factorii alergeni).

Factorii alergeni din mediul exterior:
- Polenul
- Anumite tipuri de iarba
- Sporii de mucegai care cresc pe frunze

Factorii alergeni din mediul interior:
- Acarienii care se gasesc in particulele de praf
- Mucegaiul care se formeaza in mediile umede, neaerisite
- Pelicula lasata in urma de animalele de casa, care poate contine piele deshuamata si fire din blana
- Rugina
- Puful unor stofe
- Anumite substante chimice

Simptomele care anunta decalnsarea unei rinite alergice:
- Nas infundat
- Respiratie ingreunata
- Ochi inrositi
- Stranut persistent
- Tulburari de somn
- Senzatia de inecare urmata de tuse persistenta
- Stare generala de epuizare (fara un alt motiv cuantificabil)

Diagnosticul rinitei alergice se stabileste in urma unui examen de rutina, de catre medicul pediatru sau cel de familie. In cazul in care acesta considera ca e nevoie de parerea unui specialist, te poate trimite cu strengarul catre un medic ORL-ist sau alergolog. Pentru acuratetea diagnosticului si a tratamentului, specialistul iti poate recomanda efectuarea unor teste alergologice, fie subcutanate, fie de sange, care vor indica felul alergiei si factorii alergeni la care piticul nu a dezvoltat imunitate.

Tratamentul consta, in principal, din evitarea substantelor ce ii provoaca micutului rinita alergica, dar si prin administrarea de medicamente antihistaminice sau chiar prin imunoterapie – injectarea subcutanata a unor alergeni pentru a obisnui treptat organismul cu acestia si a-l dtermina sa nu mai formeze anticorpi. Desi destul de costisitor si pe termen lung (3-5 ani), un astfel de tratament il poate scapa definitv pe cel mic de rinita alergica.

Netratata, rinita alergica poate deveni cronica si declansa sinuzite si chiar astm. In plus, are un important factor social: reactiile neplacute pe care le aduce dupa sine il pot stanjeni pe cel mic, astfel incat acesta poate ajunge sa se inchida in sine si sa se lase prada complexelor.

Aeriseste bine incaperile, tine totul cat mai curat (dar nu exagera cu substantele chimice), spala-i bine fata si mainile si tine-l departe de animale de companie sau de copacii care elibereaza puf in lunile de primavara si vara. In acest fel copilasul tau se poate bucura de o copilarie normala!

related posts

Modifică setările cookies