Minciuna sau adevar? Cum sa-ti inveti copilul care sunt adevaratele valori


Nu este nimic iesit din comun sa-l prinzi ocazional pe cel mic deformand adevarul, insa daca este vorba de chestiuni importante sau se repeta suparator de des deja devine pentru tine si pentru tati un motiv de ingrijorare.


Unii copii mint pentru ca le este teama de consecintele pe care le-ar genera adevarul, altii o fac din placerea de a inventa povesti. Rolul familiei este acela de a cauta motivul pentru care cel mic se fereste de adevar si de a-i insufla acestuia aversiunea fata de minciuna.

Ce motive ar avea copilasul tau pentru a deveni un mic “Pinocchio”?

Dorinta de a capta atentia. Oricat ti s-ar parea de mic, piciul tau este un observator atent si devine si un mic psiholog, chiar fara a-si dea seama. “Mami si tati sunt preocupati de diverse alte probleme, insa vor lasa totul la o parte daca sunt bolnav?” Ei bine, sa nu te mire daca plansul si starea proasta vor disparea in clipa in care sunteti langa el.

Dorinta de a fi placut. Poate inventa povesti fanteziste in care el este personajul principal, fiind convins ca in acest fel lumea din jur il va admira mai mult

Frica de pedeapsa. Ascunde o fapta pe care o recunoaste ca fiind rea de teama ca va fi pedepsit

Cei mici au imprimate in caracterul lor cateva trasaturi de baza asupra carora actioneaza mediul familial ca factor favorizant al dezvoltarii personalitatii.

A lasa un copil sa minta inseamna a-i insufla ideea ca totul este in regula. Tendinta de ascundere sau aceea de a deforma adevarul nu sunt de neglijat. Nu lasa ca acest comportament sa se repete!

1. Cauta motivul pentru care minte. Sa afli cauza corespunde cu a afla si modul de rezolvare a problemei.

- daca se simte neglijat: inseamna ca membrii familiei au nevoie de mai mult timp petrecut impreuna: mergeti mai des la plimbare, jucati-va, comunicati cu el

- dezvolta-i increderea si mandria de sine: spune-i cat de mult il iubesti, nu uita sa il lauzi cand face un lucru deosebit si nu te sfii sa faci asta cand sunt si alte persoane de fata

- daca a facut ceva rau: nu folosi pedeapsa corporala. Explica-i ce a gresit, spune-i ca nu iti mai doresti sa se repete asa ceva si ca gestul lui i-a intristat si dezamagit si pe mami, si pe tati. Nu ridica vocea si nu folosi cuvinte ce l-ar putea umili. Prin vorba blanda si importanta pe care i-o dovedesti lamurindu-l, micutul tau va sti unde sa vina cand va avea nevoie de un sfat.

2. Nu il ameninta cu pedepse fantastice (de ex: nu te mai las sa te joci un an). Daca ai hotarat impreuna cu tati sa il pedepsiti, fiti rezonabili in privinta naturii acesteia si fiti fermi.

3. Familia trebuie sa fie un exemplu. Nu il mintiti si condamnati fata de el gestul de a minti. Ori de cate ori aveti ocazia, laudati-i pe cei care nu mint.

4. Repeta-i ca in familia voastra minciuna nu are scuze si nu este tolerata.

Acolo unde exista minciuna, increderea dispare, iar increderea este un sentiment ce consolideaza relatiile intr-o familie.

Aveti insa in vedere faptul ca granita dintre realitate si lumea imaginara nu este clar conturata in mintea celui mic pana la varsta de 6 ani. Sfaturile si actiunile voastre trebuie sa fie adaptate si nivelului sau de intelegere.

related posts

Modifică setările cookies