Miscarea in timpul travaliului atenueaza durerea


Daca ai decis deja ca vei naste pe cale naturala, travaliul va fi un moment dificil. Durerile pot fi atenuate cu ajutorul medicametelor sau al anesteziei, dar exista si alte metode naturale care te pot ajuta in timpul travaliului. Miscarea [...]


Daca ai decis deja ca vei naste pe cale naturala, travaliul va fi un moment dificil. Durerile pot fi atenuate cu ajutorul medicametelor sau al anesteziei, dar exista si alte metode naturale care te pot ajuta in timpul travaliului. Miscarea te poate ajuta sa suporti mai usor contractiile si sa ai o nastere mai usoara.

Deseori ai vazut in filmele de la televizor viitoarele mamici asteptand sa nasca intinse pe patul de spital. Desi poate parea o pozitie confortabila, multe mamici care au trecut prin asta pot sa iti spuna ca durerile nu se atenueaza daca stai intinsa. Nu este insa obligatoriu sa fii imobilizata in momentul in care ai contractii. Doar cativa pasi facuti prin camera te pot ajuta sa reduci din disconfort.

De ce sa faci miscare in timpul travaliului?

Libertatea de miscare in timpul travaliului va face durerile suportabile si nasterea mai usoara si mai rapida, pentru ca va ajuta si bebelusul sa coboare spre pelvis. Este demonstrat de studii facute de-a lungul timpului ca miscarea reduce tensiunea musculara. Astfel, durerile de spate vor avea o intensitate mai mica.

Nu te feri asadar sa te ridici din pat si sa faci cativa pasi prin camera. Apleaca-te, aseaza-te pe vine, ingenuncheaza, danseaza lent, ghemuieste-te. De fapt, asculta-ti propriul corp, pentru ca te va indruma singur catre pozitiile care iti provoaca mai putina durere.

Orice activitate de acest gen iti va distrage in primul rand atentia de la contractii si de la starea de agitatie pe care ti-o creeaza apropierea marelui moment. Motivul pentru care simti mai putina durere este si faptul ca vei crea presiune pe acele terminatii nervoase din talpi aflate in directa legatura cu receptori ai durerii.

Miscarea il ajuta si pe bebelus

Nu te feri sa te misti si sa iti schimbi pozitia in momentul in care s-au declansat contractiile. Acest lucru il va ajuta si pe bebelus. Acesta va putea inainta mai usor din uter catre canalul de nastere, se poate roti si poate ajunge intr-o pozitie care va face nasterea mai usoara. Asta pentru ca miscarea te ajuta sa iti modifici diametrul si forma pelvisului, iar miscarile de balans ale soldurilor il pot face pe copil sa isi gaseasca pozitia ideala pentru a-si croi drum catre lume.

Travaliul este mai scurt

Un alt avantaj al activitatii in timplu travaliului este ca acesta se scurteaza. Studiile au aratat ca atunci cand mamicile au fost active in prima etapa a travaliului, acesta a fost in final mai scurt si mai putin dureros decat in cazul femeilor care au ramas in pat.

O posibila explicatie ar fi faptul ca ritmul contractiilor uterine se accelereaza atunci cand stai in picioare, in timp ce in cazul in care stai intinsa acestea se diminueaza. Acesta este si unul din motivele pentru care medicul recomanda repaus total atunci cand gravida risca sa nasca inainte de termen.

Discuta cu medicul tau despre beneficiile miscarii in timpul travaliului. Afla din timp daca spitalul la care vei naste iti va permite sa ai mobilitate si libetatea de a face cativa pasi atunci cand esti in travaliu. In cazul in care acest lucru este posibil, intreba daca poti sa ai la dispozitie un balansoar, un scaun sau daca poti asculta muzica in timpul travaliului.

related posts

Modifică setările cookies