Medicul raspunde: Cand este necesara epiziotomia la nastere? VIDEO


Desi numeroase studii i-au contestat utilitatea si necesitatea, epiziotomia profilactica este inca o practica des intalnita in maternitatile romanesti. Epiziotomia este o incizie chirurgicala realizata la nivelul perineului (zona dintre anus si vagin) care inainte era o procedura de rutina, [...]


Desi numeroase studii i-au contestat utilitatea si necesitatea, epiziotomia profilactica este inca o practica des intalnita in maternitatile romanesti.

Epiziotomia este o incizie chirurgicala realizata la nivelul perineului (zona dintre anus si vagin) care inainte era o procedura de rutina, avand scopul de a usura nasterea si de a preveni rupturile de perineu. “Conduita medicala corecta in prezent este sa nu se faca epiziotomie profilactic”, sustine dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog.

Acum, epiziotomia ar trebui sa se faca doar in cazuri speciale: daca femeia naste prematur, daca are sarcina pelviana sau multipla si daca greutatea fatului este estimata la ecografie peste 4 kg.

Pentru ca perineul sa nu se rupa in timpul nasterii, a aparut un gel care se impregneaza in zona perineala si vulvara, care permite o distensie a partilor moi. Acesta se foloseste in travaliu si in expulzie si nu are efecte asupra fatului sau asupra contractiilor”, precizeaza dr. Ruxandra Dumitrescu.

O buna metoda prin care gravidele pot evita epiziotomia este masajul perineal, efectuat timp de cateva minute in fiecare seara, in ultimele doua luni de sarcina. Ai nevoie de un ulei sau de o crema cu un Ph neutru, cu care sa faci masaj in zona perineala.

Cel mai important este sa discuti cu medicul care te va asista la nastere despre cat de utila este epiziotomia in cazul tau.

Aflati mai multe din interviul de mai jos:

related posts

Modifică setările cookies