Inainte sa te decizi, studiaza insa bine “oferta”. Acum poti alege si nasterea sub apa, considerata mai usoara pentru mama pentru ca durerile se atenueaza iar travaliul este mai scurt.
Putin practicata in Romania, nasterea sub apa (metoda Odent) este benefica si pentru copil, pentru ca trecerea lui din mediul intrauterin si lichidul amiotic se face treptat spre mediul exterior prin intermediul apei.
Cum se face nasterea sub apa?
Specialistii spun ca apa ajuta la relaxarea musculaturii si a articulatiilor, asa ca durerile din timpul nasterii sunt mult atenuate. Avantajul este ca la nasterea sub apa nu este nevoie de anestezia epidurala.
Daca alegi aceasta metoda vei fi asezata intr-o cada speciala, cu apa calda, a carei temperatura poate fi reglata in functie de preferintele tale.
Tocmai din acest motiv musculatura se poate relaxa. Pentru ca travaliul poate dura mai multe ore, vei face insa pauze de cate o jumatate de ora, la fiecare doua ore petrecute in apa. Nu trebuie sa iti faci griji nici pentru micutul tau. Bebelusul este monitorizat in permanenta prin aparatura special creata pentru astfel de nasteri.
Copilul se naste in apa si poate chiar sa ramana cateva minute in contact cu mediul acvatic. Bebelusii au inca din primele clipe de viata un reflex al inotului, care le permite sa isi blocheze caile respiratorii atunci cand sunt sub apa si astfel nu se pot ineca.
Dezavantajele nasterii sub apa
Chiar daca pare ideala din punct de vedere al durerilor reduse, nasterea sub apa implica si unele riscuri.
• Infectiile care pot sa apara din cauza lipsei igienei locului unde se desfasoara nasterea.
• Sangerarile pot fi mai mari decat in cazul unei nasteri naturale clasice.
• Riscul ca bebelusul sa inhaleze apa si sa se sufoce.
Un alt dezavantaj al metodei de nastere sub apa este faptul ca sunt putine clinici unde poti alege sa faci o astfel de procedura si sunt putin medici care o practica. In plus, interventia implica si costuri mai mari decat nasterile obisnuite, altfel incat preturile pot ajunge si la cateva mii de euro.
Cum te poti pregati pentru nasterea sub apa
Metoda nasterii sub apa nu este una pe care sa ti-o recomande orice medic. Daca tu ai hotarat insa ca s-ar potrivi cel mai bine in cazul tau, discuta cu ginecolocul si cere-i mai multe detalii. Intereseaza-te din timp daca exista clinici in orasul tau sau in apropiere, unde o poti face si documenteaza-te cat mai mult.
O decizie buna va fi luata insa numai impreuna cu medicul tau.