Sa fumezi de fata cu micutul tau nu inseamna doar un exemplu negativ pe care i-l oferi ca parinte. Din pacate, acest obicei vicios implica mult mai multe riscuri pentru tine si mai ales pentru odorul tau.
Fumatul pasiv. Ai auzit de acest termen? Daca nu, e timpul sa afli. Pentru ca fumatori pasivi sunt toti cei care stau in preajma ta atunci cand tragi cu nesat dintr-o tigara otravita. Colac peste pupaza, studiile au confirmat ca fumatorii pasivi – cei care inhaleaza aerul imbacsit cu fum de tutun expirat de o alta persoana, este chiar mai nociv decat pentru fumatorul in sine. Ce zici, iti mai arde acum de-o tigara? Daca tot nu te-am convins, ar fi cazul sa citesti ce alte efecte dezastruoase, pe termen lung si ireversibile are fumatul pasiv asupra a ceea ce ai tu mai scump pe lume: copilul tau.
1. Fumatul pasiv afecteaza corpul in nenumarate feluri. Irita ochii si ii inroseste. Acestia devin umezi, iar la final micutul tau va simti intepaturi intraoculare. Narile copilasului vor fi si ele iritate, cauzandu-i stranut si facandu-l sa-i curga nasul. Gatul i se va usca si va deveni sensibil. De obicei, va incepe sa tuseasca. Fumul ii va afecta in cele din urma si papilele gustative, ceea ce-l va face sa nu mai simta gustul alimentelor cu aceeasi intensitate ca inainte. Si asta e doar inceputul.
2. Persoanele expuse o perioada indelungata la fumatul pasiv (si mai ales copiii, mult mai sensibili datorita sistemului imunitat nedezvoltat complet), ajung sa aiba probleme cu inima si plamanii. Fumatul pasiv cauzeaza grave probleme respiratorii. Micutii care sufera de astm pot face usor o criza astmatica in urma inhalarii involuntare a fumului de tigara. De asemenea, fumatul pasiv poate intretine predispozitia catre alergii. Copiii expusi fumului plin de dioxid de carbon sunt mai pasibili de a dezvolta diferite afectiuni grave, precum bronsita sau pneumonie.
3. Femeile gravide care inhaleaza fum de tigara pot naste copii cu greutate sub medie, sau cu probleme respiratorii. Pana si animalele sunt afectate de fumatul pasiv. Li se irita ochii, tusesc sau stranuta intocmai ca oamenii. Catelusul tau a racit? Daca ai un fumator in familie e posibil sa o fi patit din cauza lui!
Crezi ca nu poti sa te lasi de fumat? Ei bine, afla ca solutii exista.
Pregatirea mentala
Pune la cale un plan si asterne-l pe o hartie. Anticipeaza potentialele obstacole si stabileste principalele modalitati de renuntare. Fixeaza-ti o data la care sa spui stop si anunta-ti familia si prietenii in legatura cu decizia ta.
Motivatia
Gandeste-te la avantajele si dezavantajele renuntarii la fumat. Principalele motive pentru care vrei sa renunti sunt: prelungirea vietii, imbunatatirea starii generale a organismului, problemele de sanatate, cele de respiratie, motivele financiare si dragostea fata de apropiati.
Cauta suport
Prietenii si familia te pot ajuta sa treci mai usor peste acest viciu. Daca asta nu merge, incearca un ajutor de specialitate. Psihologii sunt maestri in asta.
Obiceiuri pozitive
Multi oameni fumeaza din obisnuinta. A devenit o rutina placuta si linistitoare. Daca dupa ce ai renuntat la fumat simti ca iti lipseste ceva, cauta sa umpli acel gol cu un nou obicei, constructiv de data aceasta. In loc sa fumezi dupa o masa copioasa, mesteca o pastila de guma fara zahar.
Mananca fructe si legume
Cand renunti la fumat, corpul tau trece prin mai multe schimbari fizice, printre care scaderea concentratiei de zahar din sange si incetinirea digestiei. Bea sucuri proaspete de fructe pentru a restabili nivelul de zahar din sange si pentru un surplus de vitamina C, care te ajuta sa elimini toxinele si chimicalele lasate in corpul tau de tutun.
Gandeste pozitiv
Mintea e un motor puternic si o campanie de succes impotriva fumatului incepe cu o atitudine pozitiva. Dupa ce te lasi de fumat, ai putea incepe sa iei in greutate.
Tine in frau cantarul printr-o dieta adecvata si multe exercitii fizice. Pofta dupa un fum de tigara e normala, dar cu timpul va trece. In cateva luni vei fi un om cu totul nou si asa vor fi si cei pe care ii iubesti si fata de care trebuie sa arati grija si responsabilitate: micutii tai!