O nastere complicata: interventia cu forcepsul sau vacuumul


Nasterea asistata nu este vazuta cu ochi buni de multe mamici, care se tem de complicatiile ce pot surveni in acel moment. Interventia medicului cu forcepsul sau cu vacuumul pentru a-l ajuta pe copil sa vina pe lume poate fi, [...]


Nasterea asistata nu este vazuta cu ochi buni de multe mamici, care se tem de complicatiile ce pot surveni in acel moment. Interventia medicului cu forcepsul sau cu vacuumul pentru a-l ajuta pe copil sa vina pe lume poate fi, insa, salvatoare pentru micutul tau atunci cand nasterea este dificila.

Medicul care te supravegheaza la nastere nu va lua decizia de a interveni cu instrumente decat in cazuri extreme:
• un travaliu prea lung, care te-a epuizat si nu mai ai forta sa impingi
• pozitia copilului sau faptul ca el ar putea fi afectat in timpul travaliului
• starea ta de sanatate ( ex.- ai probleme cardiace si nu ai voie sa depui efort prelungit)

Argumente pro si contra

Orice nastere poate avea surprize si nu poti sa stii dinainte care dintre interventii este mai buna. Medicul va decide la momentul respectiv care dintre ele este potrivita pentru tine. Sunt pareri pro si contra pentru ambele metode.

Multi doctori sustin ca folosirea extractorului cu vacuum este mai putin invaziva si mai putin dureroasa in comparatie cu forcepsul, atat pentru copil, cat si pentru mama.

In cazul nasterii asistate cu vacuum este mai putin probabil sa ai nevoie de o epiziotomie. In plus, cupa de plastic a extractorului se va fixa usor de capul bebelusului si va fi nevoie de mai putin spatiu de manevra pentru medic.

In cazul folosirii forcepsului, medicul va fi nevoit sa faca o mica incizie pentru a mari intrarea in vagin, astfel incat forcepsul sa poata fi plasat in partile laterale ale capului bebelusului. Apoi, va trage cu blandete, in timp ce tu impingi. Pentru ca interventia cu forcepsul este de obicei mai dureroasa si incomfortabila, ti se va face cel mai probabil o anestezie locala sau generala.

O sa am un copil cu probleme?

Este o intrebare pe care si-o pun toate mamicile care trebuie sa fie ajutate sa nasca. Chiar daca micutul tau va avea cateva semne sau vanatai pe partile laterale ale capului (in cazul intervetiei cu forcepsul) sau o umflatura (in cazul interventiei cu vacuumul), nu trebuie sa iti faci griji.

Acestea vor disparea de la sine in urmatoarele zile dupa nastere si nu au efecte asupra cresterii sanatoase a copilului. Un studiu facut in Marea Britanie a aratat ca nasterea asistata nu are efecte negative asupra dezvoltarii copiilor.

Cum te recuperezi dupa nasterea asistata?

O astfel de interventie in timpul nasterii poate necesia o recuperare mai lunga pentru zona perineala afectata. Acesta s-ar putea sa prezinte inflamatii sau contuzii, mai ales daca ai suferit si o epiziotomie.

O alta problema cu care te-ai putea confrunta este incontinenta urinara in primele zile dupa nastere. In cazul in care aceasta persista, vorbeste cu medicul tau.

Este important sa intelegi de ce a fost nevoie de o astfel de procedura in cazul tau pentru ca altfel te poti trezi cu griji nefondate la o viitoare nastere. Nu ai de ce sa te ingrijorezi! 8 din 10 britanice care au avut nevoie de interventia medicului la prima nastere nu au intampinat nicio problema la urmatoarea.

related posts

Modifică setările cookies