Obezitatea poate fi definita ca un surplus de grasime care afecteaza intregul organism uman si care are drept cauze nutritia inadecvata, sedentarismul, mostenirea genetica si afectiuni ale glandei tiroide.
Un studiu efectuat de cercetatorii olandezi demonstreaza ca obezitatea severa poate fi asociata unui risc cardiovascular ridicat chiar si in cazul copiiilor cu varsta de 2 ani.
O alta cercetare realizata in Olanda a demonstrat ca doua treimi (67%) dintre copiii cu obezitate severa se confrunta cu cel putin o afectiune cardiaca: presiune sanguina ridicata, nivel crescut al trigliceridelor al colesterolului rau (LDL, se depune pe peretii vaselor de sange) sau diabet de tip 2. Aceste date au rezultat in urma efectuarii unei cercetari la nivel national despre cauzele aparitiei obezitatii infantile.
Citeste si: Care sunt riscurile obezitatii infantile si cum o tratezi
Pediatrii olandezi din spitale de stat au fost rugati sa raporteze toate cazurile noi de obezitate infantila (copii de 2 – 18 ani, cu specificatia obezitate severa, varsta si gen) diagnosticate in intervalul iulie 2005 – iulie 2007. Pasul urmator al studiului a constat in indexarea fiecarui caz in parte de catre un grup de specialisti, cunoscut sub numele de Unitatea Pediatrica Olandeza de Supraveghere.
Specialistii au avut nevoie de date specifice pentru realizarea bazei de date, precum varsta fiecarui pacient, sexul, etnia si cateva informatii legate de mediul de provenienta. La acestea s-au adaugat valorile presiunii sanguine, nivelul glucozei din sange, al colesterolului si al trigliceridelor. La incheierea statisticilor, s-au semnalat 500 de cazuri de obezitate infantila severa, scrie healthland.time.com.
Nici Statele Unite ale Americii nu stau mai bine la acest capitol. Specialistii au semnalat aparitia unor afectiuni cardiace in cazul populatiei tinere. Un studiu realizat de Centrul de Control si Prevenire al Bolilor a demonstrat ca cel putin doua treimi din totalul de adolescenti obezi prezinta cel putin un simptom al unei afectiuni cardiace.
Mai mult decat atat, un aspect alarmant al studiului initiat de cercetatorii americani este acela ca, desi nu sunt supraponderali, unii adolescenti sufera de diabet sau prediabet (toleranta alterata la glucoza).
Citeste si: Excesul de suc din fructe dubleaza riscul aparitiei obezitatii la cei mici
In urma cercetarii, specialistii olandezi au descoperit faze incipiente ale afectiunilor cardiace chiar si in cazul copiilor foarte mici. Cele mai frecvente cazuri de obezitate severa au fost depistate la fetele si baietii cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani, 62% dintre ei prezentand unul sau mai multi factori de risc. In plus, s-a stabilit ca jumatate dintre acestia sunt hipertensivi.
Unul dintre cercetatorii olandezi consemneaza in jurnalul de medicina “Arhivele cu boli ale copilariei” faptul ca dintre sutele de cazuri diagnosticate cu obezitate severa un singur copil suferea de aceasta afectiune din cauze medicale. Toti ceilalti erau obezi ca urmare a stilului de viata inadecvat, factor de risc care continua sa se raspandeasca la nivel global.