Femeile care sufera de obezitate sau diabet in perioada de graviditate sunt predispuse sa nasca copii cu autism sau cu intarzieri in dezvoltare, aceasta este concluzia unui studiu recent.
Desi obezitatea si diabetul nu sunt considerate cauze principale ale dificultatilor in dezvoltare ale bebelusilor, este pentru prima data cand o cercetare stabileste o conexiune intre una dintre aceste afectiuni si autismul, problemele de memorare sau de exprimare ale copiilor.
Citeste si: Autismul, o tulburare de comunicare ce trebuie descoperita la timp
Specialistii au constatat ca in cazul femeilor obeze riscul de a naste un copil cu autism creste de 1,6 ori. In ceea ce priveste intarzierile in dezvoltare, posibilitatea aparitiei unei astfel de afectiuni se dubleaza.
In cazul femeilor care sufera de diabet – indiferent daca este vorba despre diabet de tip 2 sau diabet gestational – riscul nasterii unui bebelus cu intarzieri mentale este de 2,3 ori mai mare decat in cazul femeilor sanatoase.
Specialistii recunosc ca sunt necesare cercetari amanuntite pentru ca ipotezele studiului sa fie demonstrate. Paula Krakowiak, specialist in epidemologie la “University of California”, Davis, sustine ca va fi necesara o munca titanica pentru confirmarea rezultatelor studiului.
Influente prenatale
Studiul a avut drept subiecti 1 004 baieti si fete cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani si mamele acestora. 517 dintre copiii inclusi in cercetare au fost diagnosticati cu tulburari din sfera autismului, iar 172 dintre copii prezentau intarzieri in dezvoltare. Doar 315 dintre micuti erau sanatosi si aveau un ritm de dezvoltare normal.
Toti cei 1 004 subiecti au fost inclusi intr-un studiu complex asupra modului in care factorii genetici si de mediu influenteaza riscul aparitiei autismului in randul copiilor.
Citeste si: Ai diabet si ai ramas insarcinata? Afla cum poti avea o sarcina normala
Pe parcursul desfasurarii cercetarii, oamenii de stiinta au analizat posibila legatura dintre dezvoltarea neurologica a copiilor si presiunea sanguina ridicata a mamelor in perioada sarcinii. Din pacate, numar femeilor hipertensive a fost prea mic pentru a se putea ajunge la o concluzie ferma in aceasta privinta, sustin cercetatorii.
Dezvoltarea timpurie a creierului
Cercetatorii au pornit de la cateva premise pentru a demonstra faptul ca obezitatea in timpul sarcinii si diabetul gestational reprezinta cauze ale aparitiei autismului in randul copiilor.
O prima posibilitatea ar fi aceea ca mamele cu presiune sanguina ridicata transmit fatului o cantitatea mai mare de glucoza decat cea recomandata prin intermediul placentei. De aceea, fatul este nevoit sa produca un nivel mai mare de insulina, fapt ce ii accelereaza cresterea.
Un ritm alert de crestere trebuie sustinut printr-un consum suplimentar de oxigen. In aceste conditii, este posibil ca oxigenul extras din sangele mamei sa nu fie suficient, iar dezvoltarea normala a creierului copilului sa fie afectata.
Cea de-a doua explicatie oferita de cercetatori este aceea ca obezitatea in timpul sarcinii si diabetul gestational sunt rezultate ale inflamatiilor cronice si rezistentei crescute la insulina ale mamei. Posibilele perturbari la nivelul creierului copilului survin ca urmare a nivelului crescut de proteine (produse de organismul mamei din cauza inflamatiilor) transmise prin intermediul placentei.
Citeste si: Cum duci la termen o sarcina cu risc. Afla care sunt probleme ce pot aparea in timpul sarcinii
Desi acest studiu vizeaza in principal factorii prenatali care pot determina aparitia autismului, cercetatorii au avut in vedere si eventualii agenti genetici si de mediu care pot interveni inainte de nastere sau pe parcursul sau. Acestia pot afecta dezvoltarea timpurie a creierului nou-nascutului.
“Acest studiu nu demonstreaza ca existenta unei afectiuni metabolice a mamei – diabet de tip 2 si diabet gestational – cauzeaza autismul sau o alta problema de natura neurologica in randul copiilor“, sustine Linda Dodds, profesor in departamentul de obstetrica, ginecologie si pediatrie al Universitatii Dalhousie – Nova Scotia.
Desi nu a participat la aceasta cercetare, Linda Dods impreuna cu alti specialisti au publicat la randul lor un studiu in care obezitatea mamei este considerata periculoasa pentru dezvoltarea fatului.
“Rezultatele acestui studiu si metodele de cercetare aplicate sunt extrem de interesante. Cu toate acestea, nu am putut stabili cum poate fi redus riscul aparitiei autismului atunci cand mama este dispusa sa isi schimbe stilul de viata si alimentatia pe durata sarcinii“, afirma Linda Doods.
Mai mult decat atat, specialistul recunoaste ca rezultatele a numeroase studii medicale tind sa genereze mai multe intrebari decat sa ofere solutii, scrie myhealthnewsdaily.com.
Citeste si: Ce ti-e scris, in gene sta ascuns? Afla ce boli poti mosteni de la parinti
Cu toate acestea, este important de retinut faptul ca exista o stransa legatura intre obezitatea in timpul sarcinii sau diabetul gestational si intarzierile in dezvoltare ale copilului.