Vine un moment in viata fiecarui copil in care joaca se transforma in ceva mai mult de atat si partea aventuroasa a activitatilor cotidiene devine responsabilitate. Este rolul fiecarui parinte sa-l initieze pe copil in arta de a fi adult, iar noi iti recomandam cateva moduri prin care poti face acest lucru fara sa-l sperii pe micut.
Te-ai gandit vreodata ca un weekend la padure se poate transforma intr-o adevarata proba pentru micutul tau? Pe langa faptul ca el poate invata cum sa faca focul in aer liber, de indata ce va capata aceasta deprindere el va putea primi responsabilitatea de a pregati toate cele necesare pentru gratar de-acum inainte.
Prin orice lucru nou invatat de nazdravanul tau, aceasta poate deveni mai responsabil si iti poate oferi ajutorul de care ai nevoie in casa.
Specialistii in domeniul educarii copiilor sustin ca celor mici trebuie sa li se ofere sentimentul ca sunt implicati in proiecte mari, semnificative, provocatoare. Conform acestora, parintii sunt cei care pot transforma activitatile de zi cu zi in adevarate ritualuri care sa-i maturizeze pe nazdravanii lor.
Din pacate, programul incarcat al mamicilor si taticilor din zilele noastre nu le permit sa se ocupe atat de indeaproape de micutii lor. Chiar si asa insa, noi iti venim in ajutor cu o serie de idei pe care le poti aplica pentru a-ti transforma nazdravanul intr-un copil responsabil.
1. Recompenseaza-l pe copil in functie de reusita, nu de varsta
Ai o micuta care isi doreste sa poarte pantofi cu siret, asa cum vede la mami si la tati? Trebui sa-i explici ca, pana nu va invata sa si le lege singurica, nu va primi pantofiorii pe care si-i doreste atat de mult. Invat-o sa exerseze pe incaltarile voastre si ofera-i recompensa mult asteptata atunci cand va fi pregatita. Aceeasi regula este valabila si pentru baietei.
2. Lauda-l pentru reusitele de zi cu zi
Cand vine vorba de sarbatorirea anumitor evenimente, cei mai multi dintre parinti au tendinta sa se gandeasca la inceputul gardinitei, prima zi de scoala sau caderea primului dintisor. Aceasta abordare este una gresita, intrucat micutii trebuie sa se simta apreciati in fiecare zi. Daca piciul tau a invatat sa roteasca singur clatita din tigaie, permite-i sa manance o prajitura in plus la desert si lauda-i reusita.
3. Orice privilegiu trebuie insotit de o activitate practica
In ultima vreme, din ce in ce mai multi copii isi doresc telefoane performante si tablete. Daca iti permiti sa-i oferi copilului tau un astfel de gadget, atunci trebuie sa-i explici ca va trebui sa faca anumite lucruri in schimbul cadoului primit. De exemplu, va trebui sa intocmeasca lista pentru cumparaturi pe aparatul “destept” pe care tocmai l-a primit si sa fie astfel de ajutor familiei.
4. Da mai departe mostenirile de familie
Micutului tau ii place foarte mult busola veche a bunicului sau printesa ta isi doreste sa poarte o bratara care a apartinut matusii tale? Foloseste-te de micile slabiciuni si ofera-i acest tip de daruri in momentul in care demonstreaza ca s-a comportat matur si responsabil.
5. Fii deschisa catre schimbare
Pe masura ce copiii tai vor creste, dinamica din familie se va schimba si va fi nevoie sa apelezi mereu la noi si noi metode pentru a-ti creste copilul frumos. Poate ca un obicei se potrivea perfect nazdravanului atunci cand avea 4 ani, dar pe masura ce se va face mare, el va trebui sa fie confruntat cu alte aventuri si provocari.
Fiecare copil ajunge sa se maturizeze. Unii micuti o fac mai greu, altii mai usor, iar dinamica acestui proces depinde foarte mult de implicarea parintilor.