Obsesia pentru kilograme. 4 motive pentru care mamicile vor sa arate ca niste top modele


Victoria Beckham sau Heidi Klum au facut furori cu aparitiile lor la cateva luni dupa nastere, aratand poate mai bine decat inainte sa fie mamici. Cum cele doua doamne sunt luate drept model de multe femei din lumea intrega, e [...]


Victoria Beckham sau Heidi Klum au facut furori cu aparitiile lor la cateva luni dupa nastere, aratand poate mai bine decat inainte sa fie mamici. Cum cele doua doamne sunt luate drept model de multe femei din lumea intrega, e de inteles de ce tot mai multe cad in patima dietelor tinute la infinit.

Daca nu faci parte din categoria celor 1% dintre femei inzestrate de mama natura cu un metabolism de invidiat, trebuie sa recunosti ca macar o data in viata ai incercat sa tii o dieta. Ai calculat calorii, ai disociat alimentele, ai baut ceaiuri “minune” sau ai gustat celebra ciorba de varza. Cu atat mai mult ti-ai dorit sa scapi de kilogramele in plus si de colaceii de pe burtica dupa nastere si oricat de bine ai aratat in ochii celor dragi, tot nu ai fost multumita de rezultat. Obsesia pentru slabit si diete e aproape o boala planetara si nu te-a atins doar pe tine, mamica ocupata, care nu are timp de gatit sanatos alimente portionate cu gramul.

1. Modelele nerealiste

Curentul occidental promoveaza siluetele subtiri ca imagine a succesului si a fericirii. Si oare cum sa nu devii obsedata de greutatea ta cand mass-media elogiaza mamicile “skinny”, cu trupul tras prin inel, care revin la masurile standard in cateva luni dupa nastere ? Cum sa nu iti calculezi caloriile cand cei cu care traiesti in jur apreciaza mai degraba look-ul si nu felul in care vorbesti, te porti si esti ?

Traim intr-o lume de fotomodele si femei perfecte. E ceea ce vedem in reclamele de la televizor, in paginile revistelor, pe afisele mari de pe strada. Nu trebuie sa uiti insa ca sunt multe poze prelucrate pe calculator, unde o mana dibace rotunjeste soldurile pana la curba ideala.

2. Vrei sa scapi de…refugiul din frigider

Poate ca ai luat proportii abia dupa ce ai devenit mamica sau poate ca toata viata te-ai luptat cu perioade in care ai alternat mancarea in exces cu dietele severe. Ambele comportamente au fost un refugiu de multe ori pentru sentimente si emotii prea puternice. Cand ai mancat cu pofta o ciocolata intreaga ti-ai spus: “Oricum, ce mai conteaza 500 de calorii in plus”.

Cand timp de o saptamana ai trecut pe apa plata si lamaie sentimentele au fost exact pe dos.

Pentru multe femei, cura de slabire da senzatia unui control mai bun asupra vietii si asupra corpului lor. Dar, pana la urma, tocmai acest tip de comportament distruge respectul de sine si sanatatea. Daca intotdeauna ai avut o parere proasta despre tine, daca te-au bantuit depresiile si singuratatea, daca ai fost ridiculizata din cauza felului in care arati, bunatatile din frigider au fost de multe ori refugiul ideal.

3. Moda dietelor in gasca

Abia te-ai intors din concediul de maternitate si vrei sa reinti in gasca mamicilor de la serviciu? Nu esti “trendy” daca nu tii o dieta si nu te incadrezi la masa daca nu imparti o gustare din felii subtiri de morcovi si iaurt dietetic. Iti gasesti mai usor locul printre celelalte colege daca aveti acelasi subiect de discutat la pauza de cafea si nu mai simti privirile tuturor atintite spre posteriorul tau, pe care fusta de acum un an aproape ca plesneste.

4. Mirajul fericirii vandut intr-o pastila de slabit

In fiecare luna descoperi o noua reclama la televizor, care iti promite un trup de sirena daca incerci un nou aparat de finess. In fiecare revista ti se vand ponturi despre cum sa scapi de 5 kg in 3 zile. Pana si la farmacie, cele mai tentante produse sunt pastilele de slabit, care te ajuta sa scapi fara efort de surplusul de kilograme. Cel mai rau este ca toata reclamele sugereaza ca odata ce slabesti vei fi si mai fericita. Nu mai sanatoasa sau mai energica, ci mai fericita si mai implinita. Adevarul e undeva la mijloc. Fericirea nu ti-o aduc dietele ci imaginea despre sine, degenerata de lipsa de incredere. Dietele “minune” nu functioneza si uneori sunt chiar nesanatoase pentru ca te priveaza de multi nutrienti de care are nevoie corpul tau.

Aspiri la idealul de mama, sotie si femeie de cariera impachetate intr-un trup dupa care sa intoarca toata lumea privirile? Nu e rau sa ai un ideal, dar e important sa iti atingi telul sanatos. Informeaza-te, mergi la un nutritionist, mananca sanatos, fa miscare si cultiva-ti respectul de sine! In lupta ta cu kilogramele, dusa haotic pe toate fronturile, risti mai mult decat iti inchipui: dezechilibre hormonale, depresii, probleme cardiace sau alte boli grave, care iti vor rapi bucuria de a fi mama, sotie si femeie de cariera.

Stiai ca?
Un studiu britanic din 1998 a descoperit ca dieta permanenta si lupta continua de a nu manca prea mult nu fac altceva decat sa iti creasca si mai mult pofta de mancare.

related posts

Modifică setările cookies