Oreionul la copii, care sunt simptomele si cum il tratezi pe cel mic


Oreionul este o infectie a glandelor parotide, de aceea se mai numeste si parotidita. Acestea fac parte din categoria glandelor salivare si sunt situate un pic mai jos de lobul fiecarei urechi si in fata acestora. Agentul infectios este virusul [...]

Tag-uri: #boli #copil #oreion

Oreionul este o infectie a glandelor parotide, de aceea se mai numeste si parotidita. Acestea fac parte din categoria glandelor salivare si sunt situate un pic mai jos de lobul fiecarei urechi si in fata acestora.

Agentul infectios este virusul urlian care patrunde in organism pe cale respiratorie si are o capacitate foarte mare de a se raspandi atat intern, in anumite organe cat si in extern, contaminand persoanele care nu sunt imune.

Datele statistice publicate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) in anul 2010 clasau Romania pe locul 3, dupa Irlanda si Bulgaria in topul frecventei oreionului in randul populatiei (11 cazuri la 100 de mii de locuitori).

Citeste si: Cum se manifesta varsatul de vant la copii si cum il tratezi

Cum se transmite oreionul?
- pe grupe de varsta: cei mai afectati sunt copiii pana la 4 ani
- sezoniera: frecventa este mai mare in timpul lunilor de primavara (mai)
- sexe: statistica arata o frecventa usor crescuta la baietei fata de fetite

Oreionul este o boala infectioasa care poate determina complicatii destul de periculoase pentru cei mici, imunizarea ramane cea mai buna optiune de prevenire. La noi in tara, protectia este realizata prin vaccinarea cu trivaccinul ROR (rujeola, oreion, rubeola).

In ce situatii se poate imbolnavi copilul de oreion?

Daca cel mic nu a fost vaccinat si nu a mai avut aceasta boala, exista riscul de a se imbolnavi. O persoana care a avut oreion poate suferi pe parcursul vietii de diverse inflamatii ale glandelor salivare insotite eventual de durere si umflarea acestora, insa vinovat nu este virusul urlian.

Citeste si: Cum se manifesta pojarul si cum sa-l tratezi pe cel mic

Daca bebe a intrat in contact cu persoane bolnave, se poate imbolnavi. Virusul se transmite prin aer (stranut, saliva, tuse, ras) sau obiecte contaminate (servetele, vesela). Este foarte important sa stii ca un om infectat este contagios cu cateva zile inainte ca simptomele clare de boala sa apara si, la fel, cateva zile dupa ce acestea au disparut. Din aceasta cauza nu il lasa pe cel mic in compania celor recent insanatositi.

Dupa o perioada de incubatie de pana la 3 saptamani apar:

1. Semne
- aparitia unor umflaturi in partea inferioara a pavilionului urechii: mai intai la o ureche, apoi la ambele
- cateodata umflarea ganglionilor din zona gatului

2. Simptome
- din cauza umflaturilor, celui mic ii este greu sa inghita si se plange de durere atunci cand mesteca
- durerea de cap este des intalnita
- este obosit si slabit
- are febra

Citeste si: Cum tratezi reumatismul la copii

Tratamentul prescris de doctor este suportiv: antitermice (pentru scaderea febrei) si analgezice (pentru atentuarea durerii).

Cum il poti ajuta pe cel mic daca are oreion?

- mancarea trebuie sa fie de consistenta lichida si semisolida (supe, piureuri, pilaf)
- da-i micutului tau sa bea cat mai multe lichide, dar NU sucuri acidulate. Trebuie sa il feresti de senzatiile gustative extreme (prea dulce, sarat si mai ales acru) deoarece acestea stimuleaza secretia salivara si forteaza glandele parotide.
- pe zonele umflate poti pune comprese usor caldute
- daca baietelul tau are testiculele marite poti folosi bandaje speciale cu rol in sustinere (suspensoare)
- repaus cat mai mult si izolare pana la vindecare

Complicatiile sunt destul de rare, insa deosebit de periculoase:
- inflamarea testiculelor (orhita) si uneori a ovarelor: exceptional duc la sterilitate daca oreionul apare la copii
- inflamatia pancreasului (pancreatita)
- encefalita si meningita
- afectarea auzului

Daca banuiesti ca micutul tau ar putea avea oreion, trebuie sa mergi imediat la un consult medical. Nu incerca sa-i administrezi medicamente fara recomandarea medicului, pentru ca risti ca acestea sa-i agraveze starea.

Oreionul nu mai este o boala comuna a copilariei si de aceea poate fi confundat cu alte boli de natura ORL. Exista chiar virusuri care pot afecta glandele salivare provocand manifestari similare oreionului.

related posts

Modifică setările cookies