Febra la copii este unul din cele mai comune motive de ingrijorare pentru parinti astfel ca, din cauza ei, ajung cel mai des la medic impreuna cu cei mici. Febra semnaleaza de regula o boala sau o infectie (virala sau bacteriana) si indica faptul ca organismul lupta impotriva acestea.
Aparitia febrei poate fi semnalata prin mai multe tipuri de reactii ale organismului; in principiu, cu cat copilul este mai mic, cu atat semnele sunt mai greu de remarcat. Cand au febra, bebelusii pot fi agitati si usor iritabili sau, din potriva, prea tacuti, letargici, plang mai mult, respira mai repede sau isi pierd pofta de mancare pentru o perioada mai mare de timp.
Atunci cand ne gandim la scaderea febrei, trebuie sa luam in considerare cauzele care o determina pentru a trata in acelasi timp si afectiunea. Febra nu pune in pericol viata decat daca este mai mare de 41.6°C, masurata rectal.
Poti lua o serie de masuri pentru mentinerea sub control a febrei acasa,dar cel mai bine este sa urmezi pasii tratametului pe care i-ai stabilit impreuna cu medicul pediatru. In timpul consultatiilor periodice obisnuieste-te sa il intrebi toate neclaritatile legate de ingrijirea copilului, atat pentru problemele curente, cat si pentru cazurile cu care nu te-ai confruntat inca dar se pot petrece (afectiuni specifice bebelusilor sau de sezon, febra mare, etc.).
Sfatul medicului este foarte important si in cazul copiilor diagnosticati cu boli cronice, carora febra le poate agrava starea; in acest caz este cu atat mai important sa existe un protocol pe care parintii sa il urmeze la instalarea febrei.
Copiii cu varsta sub 1 an sunt cei mai sensibili in fata febrei si de aceea trebuie consultat imediat medicul daca temperatura a depasit 38.5°C. Intreaba medicul si in privinta medicamentelor ce trebuie administrate unui copil mai mic de 1 an si respecta dozele recomandate si perioada tratamentului. Chiar daca starea de sanatate a copilului se amelioreaza si acesta pare a nu mai avea nevoie de medicatie, este bine sa nu te abati de la recomandarile medicului.
Respecta orele de somn ale copilului si incurajeaza-l sa doarma cat mai mult – il va ajuta sa se refaca. Daca acesta doarme, se recomanda sa il trezesti totusi pentru a-i da medicamentele la orele indicate. De asemenea, stai cat mai mult cu el si fa-l sa se simta confortabil: alinta-l, pregateste-i ceva bun de mancare daca este suficient de mare incat sa manance diversificat (il va ajuta sa manance si daca nu are pofta de mancare), vorbeste cu el si ofera-i o senzatie de liniste.
Masoara regulat temperatura copilului
Termometrul pentru copii este principalul ajutor in monitorizarea temperaturii si de aceea este bine sa ai in casa un termometru bun, pe care sa te poti baza. Copilul tau poate face febra din diverse motive (raceste, ii ies dintisorii, vara poate face insolatie, are o reactie ca urmare a unui vaccin, etc.). Cum aceste episoade se succed tot timpul anului si de multe ori neasteptat, este bine sa cunosti dinainte cum se masoara temperatura copiilor.
Ce este important in masurarea temperaturii?
Tine cont de locul masurarii. Temperatura poate fi masurata axilar, oral, rectal, la nivelul fruntii sau al urechii. In functie de zona corpului, temperatura masurata are o valoare sau alta. Spre exemplu, nu compara masuratoarea in ureche cu cea axilara – sansele sa obtii aceeasi valoare sunt foarte mici (spre exemplu, la nivelul urechii masori temperatura apropiata de cea interna a corpului, in timp ce axilar determini temperatura de la exteriorul sau; aceasta este mai scazuta si poate fi influentata de urme de transpiratie, pozitia corpului si miscarile din timpul masuratorii, etc.). Obtii cele mai sigure rezultate daca masori temperatura copilului la nivelul urechii sau rectal.
Foloseste un termometru bun. Inainte de a cumpara un termometru, intereseaza-te asupra performantelor sale si fii sigura ca va corespunde necesitatilor tale. Thermoval duo scan de la Hartmann te ajuta sa masori rapid, usor si cu maxima precizie temperatura micutului tau. Tehnologia moderna permite detectarea temperaturii in 1, maxim 3 secunde, fara efort. In plus, nu mai ai nevoie de niciun alt termometru pentru ca Thermoval duo scan reuneste doua metode de masurare a temperaturii intr-un singur aparat: masoara temperatura atat pe frunte, cat si la nivelul urechii, astfel ca tu poti alege metoda dorita.
Poate ca cel mai greu lucru este sa ii iei temperatura unui copil care doarme sau plange si este agitat din cauza febrei. In aceste momente nu vrei decat sa existe ceva miraculos care sa te scape de minutele bune petrecute langa termometru si sa nu deranjezi in niciun fel copilasul.
Masuratoarea pe frunte dureaza 3 secunde, respectand urmatorii pasi: asezi termometrul in centrul fruntii, il deplasezi usor pana ce ajunge in dreptul tamplei (in oricare parte), iar dupa 3 secunde un semnal sonor discret te anunta ca masuratoarea s-a incheiat. Imediat poti citi valoarea temperaturii. Nu uita sa indepartezi urmele de transpiratie sau produse cosmetice de pe frunte (daca sunt) sau sa ridici bretonul copilului. Acesti factori pot influenta usor procesul de masurare.
Pentru a obtine valori similare masuratorii rectale dar fara vreun disconfort pentru copil, masoara-i temperatura in ureche. Cercetarile au demonstrat ca la nivelul timpanului temperatura inregistreaza valori similare celor interne ale corpului, astfel incat termometrul iti indica cu precizie cat de mare e febra copilului. Pentru a masura temperatura in ureche, ridica usor de coltul acesteia astfel incat sa facilitezi patrunderea varfului termometrului; apoi astepti doar 1 secunda si citesti rezultatul.
Nu iti face griji pentru siguranta copilului: varful termometrului Thermoval duo scan este conceput ergonomic, astfel incat sa nu lezeze in niciun fel canalul auricular. Atat masurarea pe frunte, cat si in ureche prezinta siguranta maxima pentru copii. Exista totusi o situatie in care este bine sa alegi masurarea pe frunte si anume, in cazul in care copilul sufera de o infectie la nivelul urechii, intrucat aceasta cauzeaza de regula durere si orice atingere a urechii este neplacuta.
Masurand temperatura cu Thermoval duo scan, micul pacient nu va fi expus niciunui disconfort, iar efortul tau va fi minim. Termometrul este prevazut cu ecran luminat astfel incat il poti folosi pe durata noptii, cand copilul doarme, fara a-i aprinde lumina in camera sa citesti valorile masurate.
Este foarte usor de folosit si de intretinut: il poti pastra in carcasa proprie din plastic rezistent, alaturi de servetelele dezinfectante. Pentru igienizarea lui ai nevoie doar de servetele cu alcool pe care le gasesti in farmacii; nu trebuie sa cumperi dispozitive costisitoare pentru o utilizare igienica.
Informeaza-te in continuare despre febra la copii pe www.masoarafebra.ro!
In perioada 17 septembrie – 17 decembrie 2012 te invitam sa participi la concursul de pe site-ul www.masoarafebra.ro, in urma caruia poti castiga un termometru cu infrarosu pentru frunte si ureche Thermoval duo scan.
Viziteaza-ne pe www.masoarafebra.ro.