Jocul este principala metodă prin care copiii învață noi aptitudini și acumulează cunoștințe care le vor folosi mai târziu. Totuși, joaca și alte activități zilnice au ca rezultat murdărirea hainelor.
Murdăria nu trebuie să fie însă o sursă de interdicții sau de stres pentru copil, pentru a nu interfera cu dezvoltarea lui psihică. Și din punct de vedere fizic murdăria aduce avantaje, deoarece copiii expuși germenilor vor fi mai rezistenți și nu vor dezvolta alergii. Curățarea hainelor poate fi însă o corvoadă pentru părinți. De aceea, te invităm să descoperi 6 sfaturi care te vor ajuta să speli corect și eficient hainele copilului tău.
Spală orice obiect vestimentar înainte de folosire
Copiii, mai ales cei de vârstă mică și bebelușii au pielea mai sensibilă decât adulții. Deși este tentant să îmbraci copilul cu hainele abia achiziționate, spală-le întotdeauna. Nu te lăsa înduplecată de entuziasmul celui mic, care vrea să poarte noul tricou imediat, eventual să și doarmă cu el. Procesele de producție presupun utilizarea unor substanțe chimice care pot cauza iritații serioase. Dacă ai cumpărat haine second-hand, nu te gândi că au fost spălate înainte de comercializare. Chiar dacă este așa, o spălare în plus te asigură că hainele sunt libere de potențiale chimicale iritante, microbi și ciuperci ale pielii.
Spală hainele copiilor cu detergenți neutri
În cazul bebelușilor dar și copiilor mai mari, aditivii sintetici din detergenți pot irita pielea sau provoca alergii. Evită produsele cu coloranți, parfumuri și alte substanțe sintetice și verifică ambalajul acestora pentru a fi siguri că sunt potrivite pentru pielea sensibilă. Alege detergent cu ph neutru, ecologic, cât mai puțin agresiv.
Citește eticheta
Poate că mulți consideră firesc să verifice eticheta obiectelor vestimentare achiziționate, dar uneori părinții se limitează la a verifica tipul de material. Informațiile de pe etichetă sunt însă foarte utile. Pe lângă instrucțiunile de spălare găsești și instrucțiuni despre cum să calci și usuci hainele fără a le deteriora.
Evită balsamurile
Limitarea substanțelor chimice care intră în contact cu hăinuțele copiilor este întotdeauna o idee bună. Aceste substanțe ajung de pe haine pe pielea copilului și strică echilibrul microbian de la nivelul pielii. Cazurile de dermatită la bebeluși și copii au crescut odată cu cantitatea de aditivi folosiți la spălarea hainelor lor. Așadar, evită orice produs care nu este esențial pentru îngrijirea fiului sau fiicei tale.
Separă hainele copilului
Separă hainele copilului în funcție de culoare, dar și de tipul de material din care sunt fabricate. Nu amesteca hainele care necesită o spălare blândă sau la o temperatură mai mică cu celelalte, pentru a nu le deteriora sau scurta durata de utilizare.
Selectarea hăinuțelor trebuie făcută și în funcție de tipul de murdărie. Copiii au deseori infecții bacteriene. Pentru a evita împrăștierea microbilor, spală-le separat pe cele murdare de fecale și vomă. În general, înmuierea lor în apă călduță urmată de spălarea în apă fierbinte este de ajuns pentru a le curăța.
Îndepărtează petele înainte de a spăla hăinuțele
Hainele copiilor par un magnet pentru pete. Înainte de a pune hainele în mașina de spălat, asigură-te că ai eliminat petele care pot persista și după aceea. În cazul petelor de mâncare sau lapte, folosește un produs cu enzime sau oțetul. Petele de urină se îndepărtează cu apă amestecată cu amoniac, în raport de 1 la 1. Aplică amestecul pe o zonă mai mică inițial, pentru a te asigura că nu afectează culoarea hăinuței. De asemenea, nu folosi niciodată simultan amoniac cu oțet. Această combinație eliberează vapori toxici care îți pot afecta sănătatea. În cazul petelor de fructe, legume sau iarbă folosește un amestec de apă și oțet, în proporții egale.
Curățarea hăinuțelor pentru copii poate fi o adevărată provocare. Chiar dacă achiziționezi des haine pentru copii online sau din magazine, sfaturile de mai sus te vor ajuta să le folosești mai mult timp și să economisești.