Supradozajul de paracetamol poate pune in pericol viata copiilor


Acetaminofenul (paracetamolul) este un compus cu rol in scaderea durerii, a febrei si in mica masura a inflamatiilor. El reprezinta unul dintre cele mai populare medicamente, atat la adulti cat si la copii, atunci cand vine vorba de raceli comune. [...]


Acetaminofenul (paracetamolul) este un compus cu rol in scaderea durerii, a febrei si in mica masura a inflamatiilor. El reprezinta unul dintre cele mai populare medicamente, atat la adulti cat si la copii, atunci cand vine vorba de raceli comune.

Trebuie sa fii deosebit de precauta cu acest medicament insa, mai ales daca intentionezi sa il cumperi pentru copilasul tau. Este adevarat ca acetaminofenul se gaseste in orice farmacie si ca nu ai nevoie de reteta pentru a-l procura, insa el este un medicament care nu trebuie luat decat in anumite conditii.

Paracetamololul se administreaza atunci cand micutul are intr-adevar nevoie de el

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda administrarea la copii numai daca temperatura corpului este mai mare de 38,5˚C. Febra este un mijloc de lupta a organismului impotriva infectiilor. Rolul medicamentelor antipiretice nu este acela de a normaliza temperatura, ci de a o scadea atat cat este necesar pentru ca micutul tau sa se simta un pic mai confortabil, iar organismul sa isi poata continua lupta impotriva germenilor.

Citeste si: Meningita la copii, simptome si tratament

La ce trebuie sa fii atenta inainte de-i da copilasului tau paracetamol

- picaturile pentru sugari si cele pentru copii mai maricei au cantitati diferite de medicament (o picatura dintr-un sirop pentru sugari nu contine aceeasi cantitate de medicament ca o picatura dintr-un sirop pentru copii mai mari)

- respecta cantitatile recomandate. Dozele sunt in functie de greutate ori de varsta. Daca nu esti sigura de greutatea copilasului si te grabesti, orienteaza-te dupa varsta. Majoritatea siropurilor sunt insotite de masuri gradate care sa te ajute sa pui cantitatea potrivita. Evita sa folosesti lingurite sau linguri in locul acestora deoarece nu toate au aceeasi capacitate.

- niciodata nu trebuie folosit daca cel mic deja primeste un alt medicament ce contine acetaminofen

- intotdeauna se folosesc doar acele medicamente special fabricate pentru copii. Cele pentru adulti pot contine intr-o picatura/ lingurita/ tableta o concentratie mai mare de substanta activa decat celelalte. Asadar, cumpara pentru copilasul tau numai medicamente dedicate celor mici si nu imparti niciodata remediile pentru adulti in jumatati, sferturi etc.

Administratia pentru Alimente si Medicamente a Statelor Uniterecomanda sa nu se administreze medicamente pentru raceala sau tuse unui copil mai mic de 2 ani. Riscurilor de intoxicatie sau reactii adverse sunt ridicate si pot avea cateodata consecinte deosebit de grave.

Citeste si: Loviturile la cap in cazul copiilor pot fi extrem de periculoase

Cum previi accidentele

- nu lasa medicamentele in locuri unde cel mic ar putea ajunge si confunda medicamentele cu bomboanele sau sucul
- intotdeauna asigura-te ca dopurile siropurilor sau picaturilor sunt bine inchise. Din fericire multe sunt prevazute cu un sistem de siguranta pentru ca cei mici sa nu le desfaca cu usurinta
- pastreaza-le in conditii adecvate
- verifica termenul de garantie
- nu ii administra mai mult de un medicament care contine acetaminofen
- nu repeta doza prea devreme: febra scade in medie la o ora dupa administrare
- nu depasi doza maxim admisa intr-un interval de 24 de ore: de regula, dozele pot fi repetate la fiecare patru ore, dar nu mai mult de cinci ori in 24 de ore

Ce inseamna supradoza?

O cantitate prea mare de acetaminofen va depasi capacitatea ficatului de a-l metaboliza in conditii de siguranta. Afectarea ficatului pune viata in pericol. Iata de ce copilasul tau trebuie sa ajunga de urgenta sub supraveghere medicala daca:

- are sub 5 ani si a inghitit o cantitate de 200 mg pe kilogram corp in opt ore

- are peste 6 ani si a inghitit 200 mg de acetaminofen pe kilogram corp in 24 de ore sau cel putin 10 grame in 24 de ore; daca a luat 150 mg de acetaminofen pe kilogram sau cel putin 6 grame de acetaminofen pe o perioada de 24 pana la 48 de ore sau mai mare

Actiunea toxica a acetaminofenului nu se manifesta intotdeauna imediat sau in urmatoarele ore, ci si in zilele ulterioare supradozajului.

Citeste si:  Copilul tau e ragusit si tuseste? Laringita poate provoca obstructia cailor aeriene

Daca cel mic acuza stare de greata, voma, dureri in zona abdomenului si este somnolent, iar in ultimele 24 de ore a primit vreun medicament ce continea paracetamol este foarte probabil sa fie vorba de o supradoza. In cazul in care nu i-ai dat acest medicament, verifica locul in care tii medicamentele. Este posibil sa fie vorba si de o ingestie accidentala.

Supradoza inseamna practic otravire. Daca ai si cea mai mica suspiciune, nu pierde niciun moment si apeleaza imediat la serviciul de ambulanta. Nu exista medicament inofensiv, iar granita dintre efectul benefic si cel nociv este deseori deosebit de subtire.

related posts

Modifică setările cookies