De multe ori, tratamentele cu plante medicinale sunt mai eficiente, mai ieftine si mai sanatoase decat cele cu suplimente sintetice. Cand esti gravida, situatia e putin diferita. Afla ce plante medicinale te ajuta sa treci mai usor peste sarcina si care sunt de evitat.
Problema principala este ca aceste plante, incepand cu banalul musetel si terminand cu cea mai putin cunoscuta dintre ele, nu trec prin acelasi proces de verificare cum o fac suplimentele din farmacii.
Cercetarile cu privire la efectele lor sunt mult mai costisitoare, necesita o perioada indelungata de studiu si de aceea consumatorul nu poate fi 100% sigur ca ceea ce pretinde ambalajul se intampla in realitate.
Daca totusi te hotarasti sa urmezi un tratament cu plante medicinale in timpul sarcinii, cel mai important lucru e sa intrebi un botanist sau un alt specialist la ce plante ai liber cat timp esti gravida.
Sunt totusi anumite plante medicinale recomandata in sarcina?
Raspunsul e ambiguu: depinde de gradul de sanatate al gravidei si de motivul pentru care medicul recomanda folosirea tratamentelor naturiste. Potrivit expertilor in domeniu, urmatoarele plante pot avea efecte benefice consumate in timpul sarcinii:
1. Frunze de zmeura rosie. Sunt bogate in fier si ajuta la tonifierea uterului. Mai mult, cresc productia de lapte, scad senzatia de greata si alina durerile din timpul travaliului.
Anumite studii au indicat faptul ca folosirea frunzelor de zmeura rosie in timpul sarcinii poate reduce complicatiile la nastere. Totusi, majoritatea specialistilor recomanda folosirea acestei plante doar din trimestrul al treilea de sarcina.
2. Frunzele de menta. Ajuta in calmarea greturilor de dimineata si a flatulentei.
3. Radacina de ghimbir. E folositoare in reducerea starilor de greata si varasturilor.
4. Coaja de ulm alb. E buna pentru indepartarea greturilor, a arsurilor stomacale si a iritatiilor vaginale. Se consuma pe cale orala, in aceleasi cantitati folosite la mancare.
5. Ovazul si fulgii de ovaz. Sunt bogati in calciu si magneziu, ajuta la inlaturarea starilor de anxietate, neliniste si calmeaza pielea iritata.
6. Papadia. Este folosita pentru aportul de vitamina A, calciu si fier. Radacina si frunzele de papadie pot reduce edemele si hrani ficatul.
7. Musetelul. Bogat in calciu si magneziu, ajuta la tratarea insomniei si a inflamatiei incheieturilor.
8. Urzica. Reprezinta un surplus de vitamina A, C si K, dar si calciu, potasiu si fier. Este folosita sub forma de ceai si recomandata adesea de medici in timpul sarcinii, pentru efectul tonic general pe care il are asupra gravidei.
Atentie! Nu consuma nimic inainte de-a consulta medicul sub a carui ingrijire te afli.
Plante de evitat in timpul sarcinii:
1. Palmierul pitic – folosit pe cale orala, creste activitatea hormonala
2. Gentiana – pe cale orala, poate traversa placenta
3. Dong Quai – are efect stimulator la nivel uterin
Retine! Sa nu te tratezi niciodata “dupa ureche” sau din auzite. Fiecare sarcina este unica si fiecare gravida reactioneaza altfel la tratament. Singurul in masura sa-ti prescrie o cura cu plante este medicul generalist, naturist sau specialistul in homeopatie.