Plantele otravitoare din caminul tau. Cum sa-ti feresti copilul de intoxicare


Copiii sunt indemnati sa iubeasca natura, iar contactul direct cu animalele, plantele, insectele le place si ii amuza chiar si pe cei mai mici dintre ei. Atata timp cat copilasul este sub supravegherea unui adult, riscul aparitiei vreunui accident este [...]


Copiii sunt indemnati sa iubeasca natura, iar contactul direct cu animalele, plantele, insectele le place si ii amuza chiar si pe cei mai mici dintre ei. Atata timp cat copilasul este sub supravegherea unui adult, riscul aparitiei vreunui accident este minim.

Oricat de inofensive ar parea la prima vedere, plantele sunt inzestrate cu mecanisme de aparare extrem de variate, de la tepi, pana la producerea unor substante otravitoare de care, din pacate, nu toti parintii au cunostinta. Iata de ce trebuie sa fii deosebit de atenta cand puiul tau se joaca in spatii verzi sau gradini, la fel cum trebuie sa fii precauta atunci cand cumperi o planta pentru apartamentul tau.

Daca ai un copilas care deja a inceput sa mearga de-a busilea, stii bine ca el nu va lasa neexplorat niciun coltisor al spatiului care ii este accesibil. Unele plante au spini sau secreta substante iritante sau otravitoare.

Posibilitatea de a rupe bucatele din frunze, tulpini sau flori si de a le baga in gurita este foarte mare. Toate acestea pun in pericol sanatatea micutului tau.

Care sunt semnele si simptomele unei otraviri?

Intensitatea acestora depinde de tipul otravii, de varsta celui mic si de cantitatea inghitita.

- digestive: greata, varsaturi, crampe, senzatia de arsura la nivelul gurii
- la nivelul pielii apar semnele iritatiei: pete, inrosiri ale pielii, mici umflaturi, usturimi, mancarimi
- cardio-respiratorii: batai neregulate ale inimii, tulburari in respiratie
- neurologice: convulsii

Citeste si: Copilul tau s-a imbolnavit? Cum sa te comporti pentru a-l ajuta

Care este primul ajutor pe care i-l poti acorda celui mic?

Daca ai banuiala ca puiul tau a intrat in contact cu substante otravitoare sau iritante, pana la consultul medical de specialitate poti folosi cateva manevre care ii vor usura suferinta.

In cazul contactului cu pielea si ochii, du-l la o chiuveta si spala-i zona afectata cu apa care curge de la robinet. Miscarile trebuie sa fie delicate, usoare, pentru a nu favoriza patrunderea si mai puternica a substantelor nocive. Fa acest lucru pentru cel putin 20 de minute in cazul ochilor.

Daca a inghitit bucati din plante, asigura-te in primul rand ca in gurita puiului tau nu a mai ramas niciun rest al acestora si apoi incurajeaza-l sa si-o clateasca de mai multe ori.

Consultul medical

Acesta devine o urgenta daca cel mic respira cu dificultate, este letargic, somnolent sau isi pierde constienta. De foarte mare ajutor pentru medic ar fi sa ii arati o mostra din planta respectiva.

Cum poti recunoaste plantele otravitoare?

Desi nu exista caracteristici clare care diferentiaza o planta otravitoare de una inofensiva, evita sa il lasi pe cel mic aproape de orice planta care are gust amar, un miros aparte, secreta o seva laptoasa si are seminte sau fructe colorate. Daca nu cunosti acest gen de planta exista sanse mari ca ea sa fie otravitoare.

Exista specii de gradina care au radacinile si bulbii otravitori insa fiind la distanta de suprafata nu reprezinta un risc ridicat. Altele au un gust atat de neplacut incat din start avertizeaza ca nu sunt comestibile.

Daca iti place sa fii inconjurata de flori si sa ai un spatiu al tau de care sa ai grija, iata cateva plante pe care nu ar trebui sa le ai niciodata in mica ta gradina:

- Parachernita (Parietaria judaica): cunoscuta si sub numele de “urzica moarta, este o planta cu flori verzi. Desi este planta medicinala nu trebuie ca pielea celor mici sa aiba contact cu aceasta deoarece cauzeaza alergii.

- Iedera otravitoare (Toxicodendron succedaneum): este o buruiana deosebit de alergica care trebuie indepartata cu grija. Nici mainile, nici orice parte a corpului nu trebuie sa intre in contact cu aceasta planta.

- Thevetia peruviana este o specie de arbust cu frunze lucioase si flori frumos colorate, similar oleandrului. Toate componentele sale sunt toxice, mai ales semintele.

Citeste si: Nu stii cum sa te comporti cu un copil timid? Vezi 5 sfaturi utile

Tine-l pe cel mic departe de:

- cactusi: unii au spini atat de mici care patrund in degetelele copilasului chiar fara acesta sa isi dea seama
- plante care secreta suc: sunt foarte periculoase pentru ochi
- ardei iute: pe cat sunt de atractive pentru cel mic dimensiunile mici si culoarea vie, rosie, pe atat de multa suferinta poate cauza ingestia sa. In cazul in care cresti ardei iute, sub nicio forma nu il tine la indemana copilasului tau.

Obisnuieste-ti micutul sa pape numai ceea ce primeste de la tine sau de la persoanele care il ingrijesc. Chiar daca iti place ca el sa fie inconjurat de plante frumoase, curiozitatea specifica celor mici este argumentul pentru a fi deosebit de precauta cu alegerile tale.

Cu siguranta in camin exista si acum plante decorative. Informeaza-te daca nu cumva sucul acestora, frunzele, florile pot ameninta sanatatea celui mic.

related posts

Modifică setările cookies