Ploaie de meteoriti pe cerul Romaniei: Orionidele


In noaptea dintre 20 si 21 octombrie va fi din nou spectacol pe cer. Pamantul trece prin norul lasat in urma de coada cometei Haley, iar meteorii vor lumina din nou cerul Romaniei. Intre 2 octombrie si 7 noiembrie Terra [...]


In noaptea dintre 20 si 21 octombrie va fi din nou spectacol pe cer. Pamantul trece prin norul lasat in urma de coada cometei Haley, iar meteorii vor lumina din nou cerul Romaniei.

Intre 2 octombrie si 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioara a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. Numarul de meteori pe ora creste, maximul fiind atins intre 20 si 22 octombrie, scrie pe pagina Observatorului Astronomic.

Stelele cazatoare par a veni din constelatia Orion, de aici venind si numele curentului: Orionide.

Putem vedea in medie 25 de stele cazatoare pe ora dar pot fi numai 10 sau chiar 60. Depinde de traiectoria planetei noastre si de bogatia norului de particule.

Puteti observa Orionidele dupa miezul noptii pana la rasaritul Soarelui, interval in care constelatia Orion se afla deasupra orizontului.

Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte stralucitori (bolizi) pe care uneori ii produce, un motiv in plus pentru a-l observa.

related posts

Modifică setările cookies