Polipii netratati duc la tulburari de crestere


Vegetatiile adenoide (polipii) sunt formatiuni de forma ovala, asemanatoare boabelor de struguri, situate la nivelul cavitatii nazale si al sinusurilor paranazale. Ele sunt alcatuite din tesut limfoid cu rol in pastrarea imunitatii normale a organismului. Implicatiile acestor formatiuni in aparare [...]


Vegetatiile adenoide (polipii) sunt formatiuni de forma ovala, asemanatoare boabelor de struguri, situate la nivelul cavitatii nazale si al sinusurilor paranazale.

Ele sunt alcatuite din tesut limfoid cu rol in pastrarea imunitatii normale a organismului. Implicatiile acestor formatiuni in aparare au ridicat deseori problema: “Este bine sa fie operati polipii?”.

Raspunsul este continut in insasi starea sanatatii copilasului tau. La fel ca la operatia de amigdale, si cea de polipi presupune un consult ORL ce va pune in balanta atat beneficiile interventiei chirurgicale, cat si implicatiile asupra sistemului imunitar. In mod normal, daca nu cresc in dimensiune, acestia nu implica nicio manifestare anormala.

Cum se manifesta marirea (hipertrofia) polipilor?
respirator:
- respira cu greutate, din ce in ce mai des numai pe gura
- sforaie noaptea
- raceste frecvent
- tuse productiva
- secretii nazale
stare generala:
- iritabilitate, dureri de cap
- tulburari de somn
- tulburari in perceptia gustului sau a mirosului
- scaderea poftei de mancare
- scadere in greutate
auditiv:
- scaderea calitatii auzului: observi cum copilasul tau nu raspunde asa cum ar trebui la sunete de intensitate scazuta
- otite: de multe ori copilasii ajung la un consult ORL deja avand o otita cronica

La baza manifestarilor generale sta lipsa de oxigenare. Cresterea in volum a vegetatilor adenoide duce la tulburari de respiratie, in consecinta tulburari de oxigenare. Oxigenul este esential pentru functionarea in conditii normale a creierului, tesuturilor, asadar a intregului organism.

Copilasul se odihneste din ce in ce mai putin. Afectarea gustului sau a mirosului, combinate cu starea generala proasta vor scadea pofta de mancare. In consecinta nutritia deficitara se va repercuta asupra cresterii si dezvoltarii armonioase a celui mic.

Medicul ORL-ist va hotari daca este cazul unei operatii. Multi prefera sa o amane daca:
- este vorba de un copilas mai mic de un an, deoarece exista risc mare de recidiva. Totodata, operatia necesita anestezie generala, destul de problematica in acest interval de varsta.
- cel mic are febra sau este bolnav. In acest caz mai intai trebuie sa se insanatoseasca.

Contraindicatii pentru interventia chirurgicala sunt: tulburarile de coagulare, timpii mari de sangerare, malformatii ale faringelui.

Operatia in sine nu este deloc complicata. De cele mai multe ori micutul se intoarce acasa chiar in ziua respectiva. Restrictiile post-operatorii sunt putine:
- nu trebuie sa bea apa o ora dupa operatie
- alimentare: trebuie sa manance alimente moi: iaurt, piure, supa

Privind catre complicatiile polipilor (sinuzite, declansarea unor episoade de astm, meningite, anevrisme) interventia chirurgicala reprezinta o optiune deosebit de importanta ce trebuie sa aiba recomandarea medicului ORL-ist.

Daca micutul tau sforaie, raceste des, respira pe gurita sau da semne ca nu te aude intotdeauna bine, mergi cu el la un consult de specialitate.

related posts

Modifică setările cookies