Circa 21.200 de persoane erau încarcerate în România la sfârșitul anului trecut, dintre care aproape 1.400 sunt femei. Cele mai multe deținute sunt închise la Penitenciarul Târgșorul Nou, de la Ploiești, singurul din țară destinat 100% femeilor. Locul de detenție, ca fiecare închisoare din România, este dotat cu încăperi speciale pentru vizite intime. Fiindcă iubirea nu e ferecată odată cu persoana privată de libertate, o seamă de povești de iubire se consumă chiar și în spatele gratiilor.
Ce sunt camerele pentru vizite intime
Sistemul penitenciar din România recunoaște dreptul deținuților de a avea întâlniri intime cu persoanele dragi lor. Uneori, acestea împart aceeași celulă sau bloc de celule.
Camera intimă de la Penitenciarul de femei Târgșorul Nou. FOTO: Administrația Națională a Penitenciarelor
Încăperi speciale au fost amenajate în fiecare penitenciar din România, care sunt puse la dispoziția persoanelor condamnate în anumite condiții. Pentru a beneficia de vizite intime, atât bărbații, cât și femeile încarcerate, trebuie să respecte mai multe cerințe:
Trebuie să fie condamnate definitiv și repartizate într-un regim de executare a pedepselor privative de libertate.
Au o relație de căsătorie, dovedită cu acte legale, sau o relație de parteneriat similară celor dintre soți.
Nu au beneficiat în ultimele trei luni, anterioare solicitării, de permisiunea de ieșire din penitenciar.
Nu au fost sancționate disciplinar pe o perioadă de șase luni sau sancțiunea a fost ridicată.
Participă activ la programe educaționale, de asistență psihologică și asistență socială, ori la programe de muncă.
În cazul în care între momentul aprobării cererii şi cel al acordării dreptului deţinutul nu mai îndeplineşte condiţiile, vizita intimă nu se acordă.
Camera intimă de la Penitenciarul Gherla. FOTO: Administrația Națională a Penitenciarelor
În 2017, la Penitenciarul Gherla, unde funcționează un centru terapeutic pentru femei, au fost 435 de solicitări de vizite intime aprobate, fiecare cu durata de trei ore, dintre care 313 au fost vizite între deținuți. În cadrul centrului terapeutic Lotus de la Gherla se află în custodie femei diagnosticate cu depresie, anxietate, tulburări de personalitate din toate regimurile de executare.
Cât de des se acordă dreptul la vizită intimă
Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor spun că persoanele condamnate definitiv, respectiv arestate preventiv aflate în cursul judecăţii, au dreptul la o vizită intimă o dată la trei luni. Conform legii, o vizită intimă nu poate dura mai mult de de trei ore. Însă, există și o excepție, în cazul căsătoriilor. În această situație, accesul la camera intimă poate dura 48 de ore.
Deținute de la Târgșorul Nou. FOTO: Administrația Națională a Penitenciarelor
„Vizita se desfăşoară cu acordul directorului penitenciarului, care stabileşte data la care va avea loc vizita, informând în timp util persoana. În mod excepţional, vizita poate fi întreruptă o singură dată, din motive ce ţin de administraţia locului de deţinere pentru o perioadă de maximum 24 de ore, fără ca perioada de timp pentru care a avut loc întreruperea să se calculeze la durata totală a vizitei”, se arată în Legea 254/2013.
În ce condiții se pot căsători doi deținuți
Căsătoria este permisă în închisoare, cu respectarea unor procesuri stabilite prin lege. Două persoane încarcerate care vor să-și unească destinele vor fi căsătorite de ofiţerul de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, din cadrul primăriei în a cărei rază administrativ-teritorială se găseşte penitenciarul.
Permisiunea de ieşire din penitenciar este semnată de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la propunerea unei comisii întrunite în a analiza cererea celor doi soți.