Cum iti hranesti bebelusul si care sunt cele mai bune pozitii de alaptat


Nimic nu pare mai frumos decat alaptatul bebelusului. Este momentul de intimitate care creeaza intre tine si copilul tau o legatura stransa, ce va dura pe viata. Nu este insa asa de simplu pentru mamicile incepatoare. O pozitie nepotrivita iti poate [...]


Nimic nu pare mai frumos decat alaptatul bebelusului. Este momentul de intimitate care creeaza intre tine si copilul tau o legatura stransa, ce va dura pe viata. Nu este insa asa de simplu pentru mamicile incepatoare. O pozitie nepotrivita iti poate crea disconfrot si dureri, iar bebelusul nu va putea sa manance asa cum trebuie.

La inceput, noile mamici au nevoie de o perioada pentru a se acomoda cu alaptarea bebelusului, e nevoie de putina practica, rabdare si de incercarea mai multor pozitii de alaptat pana o veti gasi pe cea in care amandoi va simtiti bine.

Pozitia 1 – Leganat in bratele mamei

Este o pozitie clasica, adoptata de multe mamici care alapteaza. De obicei, este folosita dupa primele saptamani de la nastere, mai ales de catre mamele care au nascut pe cale naturala. In cazul in care ai trecut printr-o cezariana, ti se va parea un pic mai greu sa suporti presiunea pe care o pune copilul pe abdomenul tau.

Capul bebelusului este sustinut de antebrat, cu cotul indoit, iar palma ta ii sprijina spatele si funduletul. Daca alaptezi la sanul drept, foloseste mana dreapta ca sa tii copilul, iar cu mana stanga pune sanul in gurita lui.

Ca sa iti fie mai usor foloseste mai multe perne pe care sa iti pui cotul si un scaunel pentru a-ti odihni picioarele, astfel incat sa nu fie nevoie sa te apleci catre bebelus. Copilul trebuie sa fie in pozitie orizontala si cat mai aproape de corpul tau.

Pozitia 2 – Cuibul bebelusului in bratele tale

In aceasta pozitie micutul va fi inconjurat de bratele tale. Tu vei putea sa iti folosesti ambele maini pentru a-l ghida si sprijini. Foloseste-te de o perna pe care sa o tii in poala. Cu ajutorul ei iti sprijini coatele si il ridici pe cel mic la nivelul sanului, fara ca tu sa te apleci in fata.

Daca il alaptezi la sanul drept, foloseste mana dreapta ca sa iti tii sanul si mana stanga ca sa sustii micutul. Ii vei sprijini spatele pe antebrat, iar palma deschisa ii va tine capul. Este o pozitie adoptata de mamici mai ales atunci cand bebelusul se lasa cu greu convins sa deschida gurita si sa manance.

Pozitia 3 – Relxare pentru mama

Una dintre pozitiile de alaptare preferate de mamici in primele saptamani de dupa nastere, mai ales daca au trecut printr-o cezariana, este cea intinsa pe o parte.

Da, se poate! Tu te vei simti mult mai relaxata si te vei putea odihni putin, iar bebelusul va sta intins langa tine cu capul in dreptul sanului, paralel cu corpul tau. Vei avea nevoie de putin exercitiu ca sa reusesti sa alaptezi in aceasta pozitie si de o multime de perne care sa va sustina pe tine si pe copil.

In primele saptamani poti sa iti sprijini bebelusul cuprinzindu-l cu bratul indoit, insa pe masura ce creste vei vedea ca va fi mult mai usor sa il sustii doar cu o perna.

Pozitia 4 – Micul sportiv

Pozitia e cunoscuta si sub denumirea de ”mingea de fotbal” pentru ca bebelusul e tinut sub bratul tau asa cum jucatorii de fotbal american isi tin mingea atunci cand alearga pe teren.

Daca alaptezi la sanul drept, atunci copilul se va afla sub bratul tau drept. Cu antebratul si palma ii sustii spatele, gatul si capul, in timp ce picioarele lui vor fi ghemuite si prinse intre corpul si bratul tau. Cotul stang si sanii vor fi sustinute de o perna, astfel incat palma stanga (arcuita in froma literei C) sa poata cuprinde sanul drept si sa il ghideze spre gura bebelusului.

Mamicile care au nascut prin cezariana sunt cele care adopta foarte des aceasta pozitie pentru ca in acest fel bebelusul nu se sprijina pe abdomen. Pozitia este una foarte buna pentru mamicile de gemeni si pentru femeile care au sanii mari sau sfarcuri invertite (ascunse in aureola sanului).

Pozitia 5 – Ghemuit la pieptul tau

Poti incerca aceasta pozitie de alaptat dupa ce bebelusul mai creste si isi poate sutine singur capul si spatele. Copilul va sta in poala ta, in pozitie verticala, cu capul langa san. Daca e nevoie, foloseste o perna pentru a-l ridica.

Bratele tale il vor inconjura ca intr-o imbratisare, iar bebelusul va cauta singur sanul pentru a manca. Pozitia este ideala pentru micutii care au crescut putin si au invatat deja cum sa suga la san, fara sa fie nevoie ca tu sa ghidezi gurita pentru alaptare.

Pozitia 6 – Intinsa pe spate

Cunoscuta sub numele de ”imbratisarea australiana”, aceasta pozitie este ideala atunci cand bebelusul este foarte mic, iar tu esti obosita. Tu te intinzi pe spate, pe canapea sau pat (poti sa iti sustii capul si gatul cu o perna), iar micutul sta peste tine, astfel incat gurita lui sa ajunga la san.

Este o pozitie recomandata mai ales pentru bebelusii sanatosi, care nu au probleme cu alaptarea. Nu iti face griji ca puiul tau nu va putea respira asa cum trebuie sau ca s-ar putea ineca atunci cand mananca. Nou nascutii au reflexe bune, iar atunci cand tii copilul deasupra ta, vei observa ca isi va ridica singur capul.

Alaptarea copilului va deveni in scurt timp cel mai relaxant moment pentru amandoi. Sunt clipele in care stati lipiti unul de celalalt, va alintati si va vorbiti. Alegeti pozitiile in care atat tu, cat si micutul va simtiti bine.

Nu uita:

  • alege un scaun sau un fotoliu confortabil
  • foloseste cat mai multe perne pentru a-ti sprijini bratele
  • utilizeaza un scaun mai mic sau o masuta de cafea pentru a-ti spirjini picioarele
  • sustine-ti sanii (mai grei in perioada de lactatie) cu mana
  • variaza pozitiile de alaptat

Alaptatul este cel mai intim moment dintre tine si bebelus, asa ca relaxeaza-te si bucura-te de clipele unice alaturi de copilul tau.

related posts

Modifică setările cookies