A sosit momentul pentru prima baita a bebelusului tau. Indiferent daca este sau nu primul tau copil, emotiile sunt inevitabile deoarece este primul sau contact cu apa si iti doresti ca aceasta sa fie o experienta placuta pentru mica ta comoara.
Pregateste din timp si cu atentie tot ceea ce iti este util pentru a trece cu brio peste aceasta incercare.
Momentul potrivit
Pentru a preveni posibilele raniri sau infectii este recomandat ca micutul tau sa faca prima baita dupa uscarea si caderea bontului ombilical. In acest fel previi iritatiile sau infectarea acestuia.
Se recomanda ca baia generala a copilului sa fie facuta zilnic. Pentru igiena bebelusului se va folosi sapun lichid, sampon pentru copii, cu pH similar pielii, care sa nu usuce pielea, testat dermatologic.
Cel mai bun moment al zilei este intre mese (nu imediat dupa ce a mancat, dar nici cand este infometat) si nu in preajma orei de culcare. Altfel, va fi greu pentru amandoi sa luptati cu un stomacel plin sau cu nervozitatea creata de foame ori cu oboseala acumulata.
Desigur ca la prima baita nu vei fi singura, insa ai grija ca in jurul celui mic sa nu fie foarte multe persoane. Aglomeratia si forfota risca sa-i induca bebelusului o stare de agitatie.
Ce lucruri iti sunt necesare?
In primul rand de un suport special pentru nou-nascuti care se poate prinde cu ventuze de suprafata caditei. Bebelusul tau va sta confortabil, iar tu vei avea ambele maini libere pentru a-l spala.
Mai ai nevoie de prosop (preferabil cu gluga), un sapun special pentru copii (fara parfum), un termometru pentru apa, o crema sau lotiune hidratanta speciala pentru bebelusi cu care sa- masezi pe cel mic dupa baita, de scutece curate si de hainute.
Toate acestea trebuie sa-ti fie la indemana pentru ca bebe sa nu fie scapat nicio clipa din ochi. Rezerva spumantul de baie pentru viitoarele baite cand pielea copilasului va fi treptat obisnuita cu trecerea la un alt mediu decat cel extrauterin.
Cum pregatesti baita?
Temperatura ambientala trebuie sa se situeze in jurul valorii de 25ºC. Dupa fixarea suportului, umple cadita cu apa, dar fara a depasi o adancime de 10 cm.
Pentru a evita schimbarile accidentale de temperatura, nu lasa niciodata apa sa curga in timp ce il speli. Circa 1 minut este necesar pentru ca termometrul sa iti indice temperatura ideala, intre 35 – 36 grade Celsius.
Pentru a nu rani accidental bebelusul, nu purta bijuterii si ai grija ca unghiile tale sa nu fie prea lungi sau ascutite.
Momentul magic al primei baite
Fiecare bebelus are modul sau unic de a reactiona: unii sunt agitati si plang, altii isi manifesta bucuria dand din picioruse si manute, iar altii stau cuminti studiind fiecare miscare a lui mami. Stai linistita, comportamentul micutului tau cu ocazia primei baite nu va dicta atitudinea sa viitoare fata de apa.
Este posibil sa ai emotii si sa ti se para ca nu stii destule lucruri despre ingrijirea bebelusului. Ai rabdare, incet-incet vei invata chiar sa-i ghicesti nevoile!
Nu te impacienta daca plange si pare speriat. Este normal ca fiecare noutate din viata in care deja a pasit sa ii trezeasca instinctul de aparare.
Nu este nevoie nici ca prima data baita sa dureze foarte mult. Adapteaza timpul in functie de reactia bebelusului. Daca observi ca se simte confortabil in apa si ii place, poti prelungi acest moment.
Iata cateva sfaturi utile pentru ingrijirea bebelusului in timpul baitei, astfel incat sa te simti mai sigura pe tine si pe miscarile pe care le faci.
Il poti spala cu un burete moale sau chiar doar cu mainile daca acest lucru te face sa te simti mai sigura de miscarile tale. Delicat, cu blandete, priveste-l in ochi si vorbeste cu el. Zambetul si atingerea mamei ii vor spori increderea ca ceea ce i se intampla este un lucru bun si nu are motive de teama.
Pentru inceput se curata fata, ochii, urechile si gatul . Se continua cu manutele, piciorusele si abdomenul acordand atentie pliurilor si la sfarsit pe perisor pentru a sta cat mai putin timp cu capul ud si a nu pierde caldura.
Dupa balaceala urmeaza rasfatul
Dupa ce ai terminat, inveleste-l cu totul intr-un prosopel, inclusiv capsorul. Pielea se usuca prin miscari usoare de tamponare, nu prin stergere/frecare a pielii.
A sosit momentul potrivit pentru masajul bebelusului. Ce poate fi mai placut dupa o baita decat un masaj oferit de mami? Pentru a-si mentine catifelarea, pielea celor mici are nevoie de hidratare si tonifiere. Foloseste o lotiune sau o crema speciala pentru bebelusi, pe care s-o aplici mai intai pe picioruse si manute, apoi pe burtica si pe spate.
Continua masajul pana cand simti ca s-a absorbit intreaga cantitate folosita. Aminteste-ti ca masajul bebelusului este important, il relaxeaza si ii da o senzatie placuta, pregatindu-l pentru somn.
Acum micutul tau este pregatit pentru a-i pune scutecul si hainutele. Alege pentru puisorul tau haine comode, din bumbac, pentru ca bebe sa se simta confortabil si sa doarma linistit.
Daca este primul tau copil si nu ai experienta, incearca sa te relaxezi si sa ai incredere ca te vei descurca de minune. In plus, inainte de a incepe, verifica daca toate cele necesare iti sunt la indemana.
In cazul in care ai uitat ceva sau esti nevoita sa parasesti incaperea de baie, niciodata nu il lasa singur, oricat de sigur ti s-ar parea. Cu cat este mai mic, cu atat reactiile lui sunt mai imprevizibile. Infasoara-l pe cel mic intr-un prosop si ia-l in brate, cu tine.
Nu te grabi. Gandeste-te ca ai tot timpul din lume. Pastreaza cat mai mult contactul vizual cu el. Bebelusul iti va transmite in fiecare clipa, prin mimica si gesturi, daca totul este in regula. Ai avut aproape 9 luni grija de el si, instinctiv, el stie asta.
Comunicarea este cheia succesului chiar din prima zi de viata. Zambeste, vorbeste cu el si chiar canta-i. In acest fel, momentul primei baite va fi unul deosebit de frumos pentru amandoi si vei uita de emotii.