Programul “mere in scoli”, valabil de la 31 octombrie. Cati bani da statul pentru fructele scolarilor


Elevii din clasele I-VIII din unitatile de invatamant public si privat vor primi zilnic, gratuit, mere distribuite prin programul de incurajare a consumului de fructe in scolile din Romania. Guvernul va aloca 12,5 milioane euro pentru programul de incurajare a [...]


Elevii din clasele I-VIII din unitatile de invatamant public si privat vor primi zilnic, gratuit, mere distribuite prin programul de incurajare a consumului de fructe in scolile din Romania.

Guvernul va aloca 12,5 milioane euro pentru programul de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2011-2012, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern postat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Din totalul sumei, 8,4 milioane de euro reprezinta ajutorul comunitar, iar diferenta de peste 4 milioane euro cofinantarea publica din bugetul national.

Elevii din clasele I-VIII din unitatile de invatamant public si privat vor primi zilnic, gratuit, mere distribuite prin programul de incurajare a consumului de fructe in scolile din Romania.

Practic, statul va cheltui 0,315 lei pentru fiecare elev, pentru o perioada de cel mult 94 de zile de scolarizare, incepand cu 31 octombrie 2011. In total, aproximativ 1,6 milioane de elevi invata in mediul public si privat din unitatile de invatament romanesti.

Costurile estimate pentru distributia merelor in anul 2011 se ridica la aproape 20 milioane de lei (31 octombrie – 23 decembrie), iar pentru anul viitor (16 ianuarie – 31 martie) la 28,13 milioane de lei. Cat despre costurile totale pentru intregul an scolar, acestea se ridica la 52,8 milioane de lei (12, 59 milioane de euro).

De asemenea, consiliile locale vor implementa masuri adiacente care vizeaza organizarea de vizite la ferme sau statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare.

Potrivit proiectului, sumele necesare implementarii masurilor vor fi suportate din bugetele locale ale judetelor, sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv ale comunelor, oraselor si municipiilor din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si nu vor putea depasi 10% din fondurile alocate acestora pentru acordarea gratuita a merelor.

Consiliile vor putea sa opteze in functie de preferinte si buget pentru masurile adiacente pe care le vor implementa si vor pune in aplicare in mod obligatoriu cel putin una dintre acestea.

related posts

Modifică setările cookies