Rahitismul, o boala de doua ori mai frecventa in mediul urban


Rahitismul, in proportie de 95% este cauzat de lipsa vitaminei D din corp si duce la cresterea fragilitatii oaselor. Aceasta vitamina ajuta la absorbtia calciului si fosforului din tractul gastrointestinal si fixarea acestora in oase. Un aport scazut de vitamina [...]


Rahitismul, in proportie de 95% este cauzat de lipsa vitaminei D din corp si duce la cresterea fragilitatii oaselor. Aceasta vitamina ajuta la absorbtia calciului si fosforului din tractul gastrointestinal si fixarea acestora in oase.

Un aport scazut de vitamina va determina scaderea nivelelor de calciu si fosfor din oase, ducand in final la rahitism. De regula, introducerea vitaminei in alimentatie rezolva problemele de la nivelul oaselor. In cazuri foarte rare se recurge la tratament medicamentos sau chirurgical.

A. Ce observi?

Manifestarile apar dupa varsta de 4 luni, cele osoase devenind evidente odata cu cresterea in varsta:
1. Osoase: intarzieri de osificare (fontanela posterioara persistenta dupa varsta de 8 luni), deformari (frunte bombata, craniu moale, arcuirea picioarelor, coloana vertebrala curbata, umflaturi in zonele laterale ale sternului – “matanii costale”), dureri la nivelul coloanei vertebrale, bazinului sau a picioarelor
2. Musculare: slabiciune musculara, scaderea tonusului, spasmofilie

B. Cum tratezi?

1. “Bai” de soare: productia de vitamina D este stimulata de lumina soarelui. Nu ezita ca, zilnic, bebelusul tau sa se bucure de razele soarelui si astfel de un nivel normal de vitamina.
2. Alimentatia: mancarea puiului tau trebuie sa contina alimente bogate in vitamina D: peste, galbenus de ou, lapte şi produse lactate integrale, nedegresate, produse imbogatite cu vitamina D: lapte, cereale, sucuri de fructe

C. Cum previi?

Medicul pediatru iti va recomanda 1, 2 picaturi pe zi (in jur de 400-500 UI/ zi) de calciferol (vitamina D3) pe care sa i le administrezi bebelusului tau incepand de la varsta de 2 saptamani pana la un an. Apoi, pana la 5 ani administrarea este recomandata mai ales in lunile de iarna (unii medici amintesc de “lunile ce contin litera r” in denumirea lor).

In cazul copiilor prematuri, doza de vitamina este mai mare deoarece acestia sunt mai expusi riscului de rahitism. Fii atenta sa nu depasesti doza prescrisa!

Daca in ciuda preventiei manifestarile de rahitism nu dispar, in niciun caz sa nu cresti doza de vitamina. Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru copil si nu va rezolva problema. Inseamna ca absorbtia de vitamina este impiedicata de vreo suferinta a intestinelor sau rinichilor, caz in care trebuie sa apelezi imediat la un consult de specialitate.

Netratat, rahitismul afecteaza cresterea, oasele (deformare, fracturi, afectarea dentitiei), tulburari de respiratie sau convulsii.

Potrivit unui raport din anul 2010 al Institutului de Sanatate Publica frecventa sechelelor de rahitism este dubla in mediul urban decat in cel rural.

Asadar, daca vremea permite, scoate-l zilnic pe micut la plimbare. Soarele si aerul proaspat, alaturi de o alimentatie adecvata iti vor mentine puiul sanatos si voinic.

related posts

Modifică setările cookies