Rasul atenueaza durerea! Un sfert de ora de hohote creste cu 10% toleranta la durere


Rasul in hohote, in compania prietenilor, diminueaza senzatia de durere, gratie unor molecule opiacee care “inunda” creierul, afirma autorii unui studiu britanic. Cercetatorii au testat in laborator reactia la durere a voluntarilor care urmareau secvente din serialele de comedie “Mr. [...]


Rasul in hohote, in compania prietenilor, diminueaza senzatia de durere, gratie unor molecule opiacee care “inunda” creierul, afirma autorii unui studiu britanic.

Cercetatorii au testat in laborator reactia la durere a voluntarilor care urmareau secvente din serialele de comedie “Mr. Bean” si “Prietenii tai/Friends” sau emisiuni non-umoristice despre golf si despre viata animalelor.

Senzatia de durere era provocata de aplicarea pe piele a unei frapiere cu gheata in care se raceste vinul sau sampania si de un garou strans pana la limita de toleranta.

Un alt test a fost efectuat in timpul Festivalului de la Edinburgh pe voluntari care priveau fie o comedie fie o piesa dramatica. Imediat dupa spectacol, pentru a vedea daca rasul diminueaza senzatia de durere, voluntarii au fost invitati sa se sprijine de un zid, cu genunchii indoiti, ca si cum ar sta pe un scaun invizibil.

Citeste si: De ce sunt oamenii optimisti? Afla ce au descoperit cercetatorii

Un sfert de ora de ras in hohote este suficient pentru a creste cu circa 10% toleranta la durere , au anuntat autorii acestui studiu. In schimb, vizionarea unor emisiuni non-umoristice sau a unor drame nu au niciun efect contra durerii.

Studiul a facut insa o distinctie neta intre rasul sincer, in hohote, singurul care are acest efect antidurere, si rasul politicos, de fatada.

Deoarece rasul in hohote se produce rareori atunci cand esti singur, sa te afli intr-un grup de prieteni pare o conditie determinanta pentru declansarea acestui tip de ras care elibereaza in creier endorfine.

Aceste molecule cu rolul de mesageri chimici intre neuroni pot si sa atenueze semnalele de durere fizica sau de stres. Endorfinele sunt produse in timpul exercitiilor fizice, acesta fiind motivul pentru care oamenii au o senzatie placuta atunci cand alearga sau practica anumite sporturi.

Citeste si: Yoga, hipnoza si rasul, 3 terapii alternative care te ajuta sa ramai insarcinata

Rasul in hohote implica si un exercitiu muscular involuntar si repetat, in timpul caruia oamenii expira aerul, fara a-si relua suflul. Epuizarea cauzata de acest efort brusc antreneaza productia de endorfine, afirma autorii studiului.

Maimutele antropoide sunt si ele capabile sa rada, dar, spre deosebire de om, ele inspira la fel de mult aer pe cat expira in timpul rasului.

Autorii acestui studiu, publicat in Proceedings of The Royal Society B, considera ca experimentele lor ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine mecanismele fiziologice si sociale ale rasului si originea acestuia.

Mediafax

related posts

Modifică setările cookies