Depresia postpartum afecteaza 10-15% dintre proaspetele mamici. Starile emotionale schimbatoare, tristetea si anxietatea apar in primele luni dupa nastere si pot trece prin trepte de intesitate diferite.
Schimbarile hormonale bruste care apar dupa nastere pot afecta starea emotionala a unei mamici. De asemenea, transformarile ce au loc in metabolism dupa nastere, fluctuatiile tensiunii arteriale si sistemul imunitar slabit pot sa perturbe echilibrul psihic.
Pe langa ajutorul medical pe care o femeie il poate primi in astfel de cazuri, ea poate incerca si alte metode naturale care sa indeparteze depresia sau sa functioneze ca un adjuvant al curei prescrise de medic.
Plante cu efect calmant
Floarea pasiunii este cunoscuta pentru efectul calmant asupra sistemului nervos central si este folosita uneori pentru tratarea si controlul simptomelor depresiei postpartum.
Floarea pasiunii este folosita de sute de ani ca sedativ in America de Nord si Europa. Are efect impotriva insomniei si anxietatii, doua dintre semnele depresiei postnatale. Inainte sa incerci remediile pe baza de plante, vorbeste cu medicul tau pentru a afla daca pot avea efecte negative in perioada de alaptare.
O dieta pentru relaxare
O schimbare in dieta zilnica poate sa iti imbunatateasca si starea psihica. Alege carbohidratii care ajuta creierul sa produca mai multa serotonina, ce ajuta organismul sa se relaxeze. Pune in farfurie cerealele integrale, paine integrala, fructe, orezul brun, fasole sau cartofi.
Si alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 pot sa iti induca o “stare de bine”. Mananca peste de cel putin doua ori pe saptamana, dar si alune, nuci si legume pentru a avea un aport maxim de acizi Omega 3.
Miscarea alunga stresul
S-ar putea sa nu ai chef nici macar sa te ridici de pe canapea si sa faci cativa pasi in casa, asa ca de fitness si miscare nici nu poate fi vorba.
Totusi, exercitiile usoare sunt recomandate pentru cei care sufera de depresie, mai ales daca sunt facute in aer liber, la soare, pentru ca lumina ajuta si ea la alungarea starilor depresive.
Incearca sa faci o plimbare in parc, chiar si impingand caruciorul micutului. In timp ce faci miscare, corpul tau secreta endorfine, supranumite hormonii fericirii.
Somnul face bine
Stim, nu prea ai timp sa dormi cu un bebelus care plange si are nevoie de tine, dar se pare ca orele de somn conteaza pentru sanatatea psihica a unei mamici. Un studiu realizat de cercetatorii canadieni a aratat insa ca un leac fara egal in tratamentul depresiei postnatale este somnul.
Cercetarile au aratat ca somnul ajuta la refacerea echilibrului hormonal si a ritmului circadian (ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice si fiziologice) al femeii, care trece print-o perioada extrem de stresanta dupa nastere.
Indiferent ce sentimente traiesti in primele luni din noua ta viata de mamica, nu uita ca nu esti singura pe acest drum. Cere ajutorul celor apropiati si medicului atunci cand simti ca nu mai poti face fata situatiei.